Hävikkiruoka talteen Pyhätunturissa

Pyhällä tehdään tunnetuksi OLIO-sovellusta alueella toimivien matkailun toimijoiden SoMe-kanavissa 17.4. asti. Kuva: Lapin materiaalipankki/Photokrafix.

Matkailukeskuksissa syntyy paljon ruokahävikkiä. Esimerkiksi lomamökeissä ja -huoneistoissa majoittuvien oma ruoanvalmistus on lisääntynyt ja ruoka-aineita varataan usein yli tarpeen. Näin osa käyttämättömistä, mutta yhä syötäväksi kelpaavista ruoka-aineista päätyy loman loppuessa roskiin tai biojätteeksi.

Tähän Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä toivoo muutosta. He ehdottavat ratkaisuksi maksutonta, kuluttajien välistä puhelinsovellusta, joka on tarkoitettu ruokahävikin vähentämiseen.

Lataa OLIO puhelimeesi

OLIO on maailmalla suosiotaan kasvattava helppokäyttöinen englanninkielinen sovellus. Käyttäjät ilmoittavat ylijääneistä elintarvikkeista tai halukkuudestaan pelastaa tällaiset tuotteet. Sovellus sopii parhaiten toisiaan lähellä olevien käyttäjien kesken, jolloin ihmiset sopivat vaihtopaikan keskenään ja vaihto onnistuu ilman lähikontaktia. Sovelluksella voi myös tarjota naapureille ja matkailijoille itse tuotettuja tai valmistettuja lähituotteita. OLIOn voi ladata Google Playn tai App Storen kautta ja se sopii käytettäväksi missä vaan.

Opiskelijat ovat mukana kampanjassa osana EAKR-rahoitteista Lapin teollinen kiertotalous 2.0 -hanketta, jonka tavoitteena on   vahvistaa kiertotaloutta Lapissa. Lisätietoja kampanjasta [email protected]  ja OLIOsta https://olioex.com/

 

Lappilainen