Panimomestarin taidoilla pohjoista olutta

Arturs Dutkan mielestä suurin ero saksalaisessa ja rovaniemeläisessä oluen valmistuksessa on Lapin huippulaatuinen vesi. Kuva: Heta Keskipoikela

Olutvinkki talveen

– Suomen vaihtuvat vuodenajat avaavat eri oluttyypeillekin oman aikansa. Talvi-iltoihin istuu oivallisesti perinteinen mannereurooppalainen oluttyyppi tumma lager, jonka synnyinseutuja ovat Saksa ja Tšekki. Monien olutta panevien saksalaisluostareiden keittokirjat paljastavat, että tummaa lageria on käytetty mausteena keitoissa ja raaka-aineena kastikkeissa, kertoo panimomestari Arturs Dutka.

Tumman lagerin maku ja tuoksu lähentelee osuvasti leipää. Artursin mukaan löytöretki oluiden tuoksuihin on hyvä aloittaa juuri tummista lagereista, sillä niistä on helppo löytää karamellimaisia, siirappimaisia, paahtuneita ja ruisleipämäisiä aromeja.

Maltaan makeus saa vastapainoa humaloinnista, joka antaa oluelle ryhtiä, muttei liikaa katkeruutta. Haluttu väri saadaan maltaita paahtamalla. Mitä kuumempi paahto mallastamolla, sitä tummempaa olutta.

Verkkokaupasta tilaaminen vähentää turhia kontakteja

Korona-aikana panimon verkkokaupasta oluet voi tilata ja maksaa turvallisesti. Ne pakataan valmiiksi ja nouto käy nopeasti ja helposti, sillä parkkipaikka on oven edessä. Muita tuotteita saa postitse.

Panimolla kehitetään myös uusia alkoholittomia ja alkoholillisia juomia. Myyntiin saadaan Kide-puolukkalonkero ja Kaltio-kivennäisvedet, joissa löytyy myös puolukka- ja karpalomaut.

Puoti ja baari

Uusi myymäläpuoti, baari sekä kokoustila ovat panimon talven uutuuksia, kun Teollisuustiellä sijaitseva rakennus on kokonaan panimon käytössä. Tilojen laajentuessa myös valikoima laajentui ja omien tuotteiden lisäksi myyntiin saatiin muiden pienpanimoiden oluita sekä lappilaisten tuottajien elintarvikkeita.

Baari on after work -tyylinen pistäytymispaikka, jonne voi piipahtaa vaikka panimokierroksen jälkeen. Juhlakabinetti sopii tilaisuuksien järjestämiseen ja kesällä on käytössä pihan terassialue. Uudistumiseen on saatu Business Finlandin tukirahoitusta.

 

 

Lappilainen