Leppoisalla mielellä luontoon

Pyöräilijöitä keväisellä monitoimireitillä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kuva: Tukes

 

Ulkoilu- ja luontoreiteillä on kokeneiden ulkoilijoiden ja retkeilijöiden lisäksi paljon ensikertalaisia. Paikoitellen voi syntyä ruuhkaa suosituimmille retkipoluille.

–  Sopu antaa sijaa ruuhkaisemmillakin reiteillä. Toisten kulkijoiden huomioiminen on parasta turvallisuustyötä, muistuttaa retkeilijöitä Tukesin ylitarkastaja Hannu Väärälä.

Reittejä moneen menoon

Kevään ja kesän reittejä ovat kävely- pyöräily- ja ratsastuspolut. Kun päällä on sopiva vaatetus ja mukana on ruokaa, juomaa ja tarvittavia turvavarusteita, matkanteko onnistuu. Opastustaulujen tiedot auttavat kulkijaa eteenpäin ja huomaamaan suotuisan kulkusuunnan.

Ulkoilu- ja luontoreittien kunto voivat vaihdella eri vuodenaikoina. Reitin käyttäjät voivat huolehtia omalta osaltaan reittien kunnossa pysymisestä valitsemalla reitille sopivat välineet. Esimerkiksi kapearenkainen polkupyörä sopii hyvin kesäretkelle, mutta ei enää talvipyöräreitille.

Seuraa sään muuttumista

Sääennusteet ovat iso apu varautumisessa. Puhelimen kannattaa kaiken varalta ladata ilmainen 112-sovellus, joka auttaa pelastajia löytämään paikalle, jos iso hätä sattuu.

 

Lappilainen