Nyt on hyvä aika aloittaa pihan suunnittelu

Ota kesällä kuvia kotipihasta. Kuvien avulla pääset suunnittelemaan toimivia piharatkaisuja, kuten turvallista kulkureittiä ja istutusten paikkoja. Kuva: Kotimainen pihakivivalmistaja

 

Pihat nukkuvat Lapissa vielä osin lumipeitteiden alla ja luonto kerää voimia kevään kasvukauteen. Hupenevien hankien aikaan on hyvä suunnitella oman pihan toimintoja tulevaa kesää varten. Samalla voi miettiä tulevien talvien lumenluontia ja lumen sulamisen hallintaa.

Turvaa ja kestävyyttä

Toimivassa pihassa kaikilla toiminnoilla on omat paikat, ja pihalla liikkuminen on sujuvaa ja turvallista. Pihan materiaalit ovat kestäviä, ne luovat viihtyisyyttä ja helpottavat pihan huoltoa.

– Pihan suunnittelu kannattaa aina aloittaa miettimällä omia tarpeita, ja ryhtyä toteuttamaan niitä pala kerrallaan, Rakennustuoteteollisuus RTT:n tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro toteaa.

Tarvitaanko pihalla esimerkiksi käytäviä, portaita, pengerrystä, muureja ja suoja-aitoja. Tai onko toiveena oleskeluterassi, grillipatio tai pihakeittiö? Myös hyötypuutarha, kasvimaa ja komposti voivat olla pihalla puuhastelijan toive juuri tulevalle kesälle. Pihan toimivuutta parantaa, kun huomioi myös autojen pysäköinti- ja kääntöpaikat sekä jätteiden säilytystilat.

Pihalla ollaan ympäri vuoden

Piha kannattaa suunnitella ympäri vuoden toimivaksi. Pimeä syksy ja luminen talvi ovat Suomessa suuri osa pihaelämää.

Pihakiveys on ryhdikäs ja helppo myös talvella. Muurien pystypinnat ovat näkyvissä ja tuovat ilmettä pihaan. Muureihin voi helposti yhdistää valaistusta ja parantaa pihan turvallisuutta pimeään aikaan. Myös lumen auraamisen paikat kannattaa miettiä valmiiksi.

Pihan kallistus estää pihalammikot

Jotta piha kuivaa päällystetyltä alueiltaan nopeasti, eikä vesi pääse kerääntymään lammikoiksi pihalle, pihan pinnat kallistetaan. Vedet johdetaan aina rakennuksista poispäin ja kauempana pihalla vedet voidaan imeyttää maahan.

 

Yksityispihalle huolella laadittu pihasuunnitelma takaa hyvän perustan onnistuneelle pihaprojektille. Kuva: Maisemasuunnittelija Sari Lampinen

Ota kuvia pihastasi

Ota kesän tullen valokuvia pihasta. Niiden avulla voi hahmottaa pihan mittasuhteita ja olemassa olevia istutuksia. Kesällä syntyy usein myös uusia ideoita pihan toimintojen parantamiseksi. Usein ei tarvita suuria investointeja ja pihaa voi rakentaa pikkuhiljaa. Paljon on mahdollista tehdä itse ja asennusapua on aina saatavilla. Pihan kunnostamiseen käytetty työ on kotitalousvähennyskelpoista, joka etu kannattaa verotuksessa hyödyntää.

Yksityispihalle laadittava pihasuunnitelma on yksi maisemasuunnittelijoiden tarjoamista suunnittelupalveluista. Pihasuunnitelman teettämisen hinta riippuu suunniteltavasta kohteesta ja asiakkaiden toiveista.

Suunnittelun hinta

Kun ammattilainen laatii pihasuunnitelman uutta kotia varten, tulee sitä varten varata noin 10-20 % talon rakentamisen kokonaiskustannuksista. Kalliimmaksi tulee vanhan piha-alueen saneeraus.

Pihasuunnittelun oppaan mukaan konsultointikäynti maksaa 100-300 euroa, nopea luonnos 800–1500 €, itse suunnitelma 2000–6000 €, tarvittavat piirustukset alkaen 500 € ja työselostus 300 €.

 

Marja Bruun