Oma kunta on niin kallis, ja ihana!

Kesä pitkoksilla. Kuvaaja: Simo Vilhunen.

Monta kymmentä lappilaista kuntavaaliehdokasta on jo ehtinyt vastata Lappilainen Vaalikoneen väittämiin. Innokkaimmin on vastattu Rovaniemellä (75), Kemissä (38), Torniossa (30) ja Sodankylässä (24).  Ja lisää vastauksia tulee, nyt myös uusilta 4.5. ehdokkaiksi asettuneilta.

Uusi teema päivittäin Lappilainen Facebook-sivulla

Lappilainen lehteä seuraa yli 5000 ihmistä ja tykkääjiä on liki saman verran. Heistä moni on toivottavasti kiinnostunut oman kuntansa kehittämisestä ja ehdokkaina olevien mielipiteistä.

Lappilainen avaa kuntavaaleihin liittyvän kommentointikentän, jossa teema vaihtuu päivittäin aina vaalipäivään 13.6. asti. Jutustelu pysyy säädyllisenä, toisia arvostavana ja kannustavana, sillä sivun henki on sama kuin Lappilainen Vaalikoneessa: asiallinen ja pohdiskeleva. Saa myös kehua! Näin haluamme luoda foorumin, jossa kaikkia arvostetaan eikä vihapuheella, maalittamisella tai ala-arvoisella tyylillä hönkäillä. Moderaattorina toimii Lappilainen lehden päätoimittaja Riitta Kemppainen-Koivisto.

Yleisvaikutelma Lappilainen Vaalikoneen vastaajista

Miten ihmeessä olette jaksaneet näin moneen väittämään vastailla? Tämä tuli ensimmäisenä mieleen, kun aloitin pienempien Lapin kuntien ehdokkaitten vastauksia lukemaan. Liki jokainen vastaaja on valinnut selkeästi yhden vaihtoehdon ja hyvin moni jatkaa pohtimista kirjoittamalla asiasta lisää kommenttikentässä.

Lukija voi vakuuttua, että ehdokkaat ovat liikkeellä tosi mielellä. Heillä on sydän kotikunnan asialla ja rakkaus omaan lähiympäristöön. Mukana on myös aivan uusia, muualta kuntaan muuttaneita, jotka ovat innoissaan, että heidät on otettu mukaan ja nyt he haluavat vaikuttamaan uuden kuntansa kehittämiseen.

”En osaa, mutta olen halukas oppimaan”

Ehdokkaat tuntuvat olevan rehellisiä. Moni kertoo, että on ensimmäistä kertaa mukana eikä kuntapolitiikan asiat ole lainkaan tuttuja. Kirjoituskentässä luvataan, että ”pohdin tätä teemaa tarkemmin ja otan selvää asiasta!”

Joku on taas ollut jo pari kautta mukana ja haluaa jatkaa vaikuttamista. Kokenut valtuutettu tuntee, että kunnan vaikuttamisen paikoilla on ollut mielenkiintoista ja ensimmäinen kausi on ollut vielä osittain työharjoittelua. Hän haluaa vilpittömän tuntuisesti tarjota kertyneen osaamisen vielä uudelleen kuntalaisten käyttöön.

Uusia avauksia

En osannut odottaa, että ehdokkaat jo tässä vaiheessa alkavat synnyttämään uusia kuntalaisten elämää parantavia ehdotuksia. Yksi toivoo, että kunta ilmoittaisi tyhjinä olevista tiloistaan ja järjestäisi kilpailun, jossa ehdotetaan niille hyötykäyttöä ja projektien omaisesti mahdollistettaisiin tyhjien tilojen käyttö niitä tarvitseville. Työhuonetilaa kaivattaisiin, käsityöläisille ja etenkin taiteilijoille.

Toisen kunnan ehdokas pohtii, voisiko oma kunta ideoida kesätyösetelin pohjalta nuorille ”ajokorttisetelin”, jossa tietyllä työmäärällä yhdessä yrityksen kanssa nuori voisi hankkia rahat? Kolmannessa kunnassa kaivataan yleisövessoja kuntakeskustaan. Neljännessä toivotaan monipuolisempia luontoreittejä ja tehdään esitys, jotta luontopolun varsi voisi toimia hiljentymisreittinä rukousristeineen.

Mukaan vielä 15.5. asti

Jos olet asettunut ehdokkaaksi, tule mukaan vastaamaan väittämiin ja kertomaan, mitkä asiat ovat juuri Sinulle ainutkertaisia ja merkitystä täynnä. Vastaamaan pääsee, kun ilmoitat sähköpostisi [email protected]  tai täytät lomakkeen os. https://lappilainen.fi/vaalikone-ehdokkaat/

Kuntavaalihomma ei ole yhtä tyhjän kanssa, vaan mielenkiintoinen matka ihmisten pohdintoihin. Käy selaamassa jo nyt ehdokkaita, ihan summa mutikassa eri Lapin kunnista, ja ihastu!

 

Riitta Kemppainen-Koivisto