Puukko poikineen

Ruusuvuori, Antti. 2021. Puukon historia 2. Readme. Puukkoja laajasti esittelevän teoksen kiinnostavuutta lisää se, että teos sisältää yli 2000 ennen julkaisematonta värikuvaa. Kuva: Readme.fi

 

Järkälemäinen puukoista kertova kirja on kiehtova kokonaisuus puukon historiasta. Mukana on runsaasti kuvia historiallisista puukoista, joita säilytetään museossa. Laaja kuvakavalkadi kertoo teristä, tupeista, koristeluista ja miltä alueilta puukot ovat.

Lappilaisia puukkoja ja puukontekijöitä on mukana lukuisia. Lukijalle tulee selväksi, millainen on leuku ja lapinpuukko, miten puukot eroavat eri alueilla ja mistä koristeaiheet ovat saaneet alkunsa. Mukana on kaikki Lapin alueen saamelaispuukkojen tekijämerkit ja katsaus saamelaisten kulttuuri- ja taidehistoriaan.

Puukkoja lähellä ovat myös helavyöt, joita on otettu mukaan esittelyyn. Kaikista puukoista kerrotaan tarkat mitat ja materiaalit hyvin järjestelmällisesti. Eri puolilla Suomea valmisteltuja puukkoja on helppo verrata keskenään. Uusille puukkonikkareille on tämän oppaan myötä helppo lähteä kokeilemaan, olisiko taito siirrettävissä ja muokattavissa omiin puukonvalmistustarvikkeisiin. Kuvista ja materiaalitiedoista saa hyvän käsityksen. Kirjan tekijä, puukkoseppämestari Antti Ruusuvuori lupailee, että tarkka kopio syntyy kyllä taidokkaalta tekijältä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto