Runojen voimasta

Tuula Eskolan viides runokokoelma kertoo ajasta ja rakkaudesta. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

 

 

Tuula Eskola on kirjoittanut runoja useamman vuoden ajan. Viimeinen julkaisu Tähdet sinisessä aikakappaleessa alkoi hahmottua kolmisen vuotta sitten, kun runokirja Keskellä oli juuri ilmestynyt.

– Kirjoitan yleensä silloin, kun tunnen vahvasti, että elämän monimuotoisuus ja kerroksellisuus ovat läsnä. Teksti voi olla valmis runo tai alitajunnan virtana kirjoitettua, jonka jätän työstettäväksi myöhempään ajankohtaan. Uusinta runokirjaa aloin työstämään viime vuonna, kertoo runojen kirjoittaja.

Aika, rakkaus ja ihmisen ainutlaatuisuus

Ne ovat läsnä Tuulan runoissa. Hän kokee, että juuri nämä elementit kietoutuvat universuminsa kanssa mielenkiintoisella tavalla yhteen.

– Mielestäni tämä runokirja pitää sisällään samaa ajatusmaailmaa kuin mitä Leena Krohnin kirjoittama teksti kirjassa Mitä en koskaan oppinut. Siinä kirjoitetaan: ”Kaikessa inhimillisessä havaitsemisessa toistuu sama subjektiivisen ja objektiivisen lomittuminen, kerrostuminen ja yhteen kietoutuminen.”

 

Riitta Kemppainen-Koivisto