Selkeitä ohjeita luonnossa liikkuville

Retkeilijää opastetaan videoilla ja retkiohjeistuksilla, miten tulee käyttäytyä etenkin luonnonpuistojen ja kansallispuistojen alueella. Pallaksen alueella porojen annetaan olla rauhassa, vaikka sattuisivat hetkeksi valtaamaan invapaikat hotellin pihalta. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto 

 

Kestävämpään matkailuun siirtyminen vaatii matkailijoilta valveutunutta asennetta ja käyttäytymistä. Kun luonnossa liikkuminen on kasvanut, halutaan erityisesti luonnonpuistojen ja kansallispuistojen alueella liikkujia muistuttaa perussäännöistä, joita tulee noudattaa.

Metsähallitus on koonnut sivulleen selkeän ohjeistuksen kaikille luonnossa liikkuville. Niissä korostuu luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily. Kun nämä asiat ovat hallussa, olet valmis retkelle. Ohjeistukseen on liitetty pieniä esimerkkejä mukaan siitä, miten retkeilystä voi tulla nautinto kaikille mukana olijoille.

Kunnioita luontoa

Luonto halutaan jättää hyvään, tai mieluusti parempaan kuntoon kuin mitä se on sinne mennessäsi. Jätä kasvavat puut rauhaan, pidä koirasi talutusnuorassa, ota mukaan roskapusseja. Sen minkä viet metsään, jaksat kantaa myös takaisin. Hiljaisuus. Kunnioita sitä. Kunnioita myös kasveja ja alueella olevia eläimiä.

Pysy reitillä

Monissa paikoissa liikkujia on enemmän kuin luonto kestää. Moni poikkeaa selkeiltä poluilta, pitkospuilta ja reiteiltä, vaikka merkityt reitit ovat tehty juuri liikkumista varten. Jos olet pyörällä liikkeellä, niitä varten on omat reitit.

Leiriydy sallituille paikoille

Retkeilijöille on omat merkitys paikat, joihin sopii teltan pystyttää. Jätä järvenrannat ja jokivarret vapaaksi Pystytä asumus kauemmaksi kestävälle, tasaiselle maalle. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä, anna tilaa kaikille.

Tee tulet sallituille paikoille

Tulenteko on monen retkeilijän ohjelmanumero. Merkityillä ja suosituimmilla reiteillä polttopuut tuodaan valmiiksi paikalle, mutta niitä tulee käyttää säästeliäästi vain tarpeeseen. Ota mukaasi retkikeitin, jolloin et ruoan valmistamiseen tai lämmittämiseen tarvitse puita. Huomioi metsä- tai ruohikkopalovaroitus.

Hyvää matkaa, video-opasteiden kera!

Matkailijan etiketti- videot kertovat mm. selkeästi, että on hyvä suosia paikallisia tuotteita, syödä lautanen puhtaaksi ja säästää vettä.

– Ei riitä, että alueen yritykset tekevät toimia kestävyyden eteen. Kaikki matkailutoimintaan osallistuvat on saatava toimimaan kestävästi, muistuttaa Liisa Mäkelä, Matkailuyritykset kestävälle kehityspolulle -hankkeen projektipäällikkö Naturpolikselta.

Videot on puhuttu englanniksi ja tekstitetty suomen lisäksi saksaksi, espanjaksi, ranskaksi ja venäjäksi.

Linkit Matkailijan löytyvät Metsähallituksen Youtube-kanavalta.

Video 1. Kestävä matkailu: https://youtu.be/TwCn19p4SQE

Video 2. Rauha ja hiljaisuus: https://youtu.be/3g-uAT_4iBo

Video 3. Paikallisuus: https://youtu.be/WGCAogFvS8s

Video 4. Retkeily, sää ja turvallisuus: https://youtu.be/hD4aKM8PltM

Video 5. Aktiviteetit ja harrasteet: https://youtu.be/OhVmJaICO0Q

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto