Lisää kalaa keittiöön

Perholla, virvelillä, ongella. Pyyntivälineet ja ottipaikat ovat moninaiset. Monen vapaa-ajan kalastajan onni on siinä, kun pääsee kalalle ja siima viuhahtaa. Kuva: Jouko Pääkkölä.

Tenon lohi tuntuu olevan Suomen tärkein kala. Kun sitä ei tänä vuonna ole saatu, on kalastajille yllättäen kelvannut muukin kalalaji. Harria, siikaa, ahventa. Kunhan on kalaa, jota saa pyytää.

Kotimainen kala on monen mielestä se oikea, olipa se sitten joesta, järvestä tai merestä napattu. Silakkaa brändätään trendikkäämmäksi jalostamalla kalatuotetta maustein ja purkittamalla se fiksun näköiseen lasiseen annospurkkiin. Näin tuote voi päätyä ostoskorin kautta kassalle ja kotiin. Hauki sopii murekkeeksi, ahven pannulle ja hyvin moni kala savustuksen kautta gourmet pöytään.

Lihan tilalle enemmän kalaa

Kotimaisen kalan käytön lisäämiseksi valmistui syksyn kynnyksellä valtiollinen kalatalouden edistämisohjelma vuosille 2021–35. Ohjelma ohjaa ennen muuta kalatalouden tukia ja rahoitusta. Ohjelman tarkoitus on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan syöminen maassamme vuoteen 2035 mennessä.

– On ympäristöllekin hyvä korvata lihaa kestävästi pyydetyllä kalalla, mutta kaikkein parasta olisi lisätä kasvisruoan osuutta maatalouden tukia kehittämällä, muistuttaa Suomen Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Tapani Veistola.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto