Lapin legendaarinen monitoimimies Kauko Launonen

Inkeri ja Kauko vuonna 2012. Kuva: Kultamuseon kokoelmat.

Tankavaaran kultakylästä on monelle tuttu mies Kauko Launonen. Hän on kirjannut elämänsä kirjaksi, joka kantaa nimeä Muttisen muistelukset. Tarinat kirjaan tallentuivat useamman vuoden aikana.

Kauko Launonen, alias J. Muttinen, on ollut aina kiinnostunut musiikista, piirtämisestä, kirjoittamisesta, hyvästä ruuasta ja juomasta, matkustelusta ja erilaisista kulkupeleistä.

Yhdessä puolisonsa Inkeri Syrjäsen kanssa he innostuivat Lapin kullankaivuun historiasta. Ensimmäinen näyttely syntyi vuonna 1974 Sodankylän Tankavaaran Kultamuseoon. Silloin pidettiin myös ensimmäiset kullanhuuhdonnan SM-kisat. Kullasta tuli pariskunnalle elämäntapa, joka synnytti Tankavaaraan upean, Lapin kultahistoriaa esittelevän käyntikohteen, joka houkuttelee edelleen ihmisiä ympäri maailman.

Kauko toteutti vuosien varrella myös musiikkitapahtumia, sanomalehtiä, ravintoloita. Rakennutti jopa kaivosrautatien ja teki lukuisia matkoja maailman eri kolkkiin.

Kultakuumeen viemät

Muttisen muisteluksia on hyväntuulinen tarina kekseliäisyydestä, sisukkuudesta, yhteistyöstä ja ystävyydestä. Se on tarina puolisoista, jotka jakavat yhteisen innostuksen kohteen ja toimivat saumattomasti tavoitteidensa saavuttamiseksi vaikeissakin olosuhteissa. Se on myös tarina siitä, kuinka kultakuume voi viedä mennessään ja tuoda elämään monenlaista rikkautta, josta ei osannut kuvitellakaan – eikä se aina ole kultaa.

– Kiitän kaikkia teitä, jotka olette olleet mukana luomassa Tankavaaraa ja sen henkeä. Ja se tärkein: kiitos Inkerille kannustuksesta ja kärsivällisyydestä. Ilman Sinua ei tämä kirjakaan olisi valmis, kirjoittaa Muttinen kirjassaan.

 

Lappilainen