Lisää uutta Lapin talvisesonkiin

Autoletkat molemmin puolin tienvarsia on ollut tuttu näky monessa Lapin suositussa retkikohteessa. Pallaksellakin parkkipaikat olivat tupaten täynnä. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

 

Kotimaan matkailu jatkaa kasvuaan Lapissa.

Poikkeuksellisen vilkas kesä ja syksy näkyvät Lapin kansallispuistoissa, joissa kävijämäärät lisääntyivät edellisvuosista huomattavasti. Kuukausista suosituin oli heinäkuu, joka on ollut selkeästi tämän vuoden vilkkain kuukausi Lapissa. Eniten kävijöitä on ollut Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Pyhä Nattasella Sompion luonnonpuistossa, jossa kesä-heinäkuun käyntimäärät kaksinkertaistuivat vuodentakaisesta.

Syksy haastoi talven

Sulan ajan käyntimäärät niin Lemmenjoen, Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston kuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa ovat olleet suuremmat kuin talvikuukausina. Trendin odotetaan jatkuvan. Kasvua vauhditti etenkin pyöräily, joka vakiintui patikoinnin rinnalle yleiseksi luonnossa liikkumisen tavaksi.

Kansallispuiston laaja alue käsivarren Lapissa päihitti niukasti UKK- puiston kävijämäärän. Huimaa on ollut kävijöiden määrän kasvu myös Pyhä-Luoston ja Lemmenjoen kansallispuistoissa.

Opastamista ja huoltoa lisää

Luontoon on löytänyt yhä useampi vasta retkeilyn aloittanut. Tämä on huomattu luontokeskusten asiakaspalvelussa. Tarvetta on ollut niin perustason retkeilyneuvonnalle kuin varusteiden hankintaan ja retkivinkkien saantiin.

Pääosin luonnossa on osattu liikkua Retkietiketin mukaisesti, mutta kasvavat käyntimäärät ovat tuoneet mukanaan myös lieveilmiöitä. Lapin luontokohteiden huoltoväliä on jouduttu tiivistämään. Luonnosta on löytynyt kasvava määrä roskaa, vaikka käytössä on roskattoman retkeilyn periaatteet.

38 miljoonaa korjaukseen ja kehittämiseen

Metsähallituksen Luontopalveluiden saama 38 miljoonaa euroa kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden palvelurakenteiden korjaukseen ja kehittämiseen on tullut tarpeeseen.

– Ilman tätä rahoitusta olisimme olleet täysin pulassa jo entisten käyntimäärien kanssa, saati näin suuren kasvun myötä. Tämä tehty investointi tuottaa hyötyä jatkossakin, kunhan nykyisessä hallitusohjelmassa ja kehysriihessä sovittu perusrahoituksen taso toteutuu myös tulevaisuudessa, Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson toteaa.

Uutta eri puolilla Lappia

* Pyhä-Luoston kansallispuisto: Isokurun esteetön 1,3 km pituinen reitti, Uhriharjun metalliportaat

* Kemi: Martimoaavan 4,5 km uusitut pitkokset

* Sodankylä: Viiankiaavan 2 km uusitut pitkokset

* Urho-Kekkosen kansallispuisto: Rautulammin autio-ja varaustupa ja piharakennukset

* Pallas-Yllästunturin kansallispuisto: kunnostettu yli 30 taukopaikkaa, kestävöity yli 10 km kesäretkeilyreittejä

* Kilpisjärvi: Saarijärven uusi autio- ja varaustupa

 

Riitta Kemppainen-Koivisto