Pysyvästi Lappiin?

Lappi houkuttelee imagollaan jäämään. Tuntureiden kupeeseen on valmistumassa uusille tulokkaille koteja. Kuva: Lapin materiaalipankki/Markus Kiili.

 

Jos puhdas luonto, turvallisuus ja hyvät etätyömahdollisuudet vetävät kohti pohjoista, niin tervetuloa!

Monet Lapin kunnat ovat yllättyneet kasvavasta halukkuudesta muuttaa pysyvästi pohjoiseen. Mökkitontteja kaavoitetaan ja yhä isompia kakkoskoteja valmistuu etenkin vilkkaiden tuntureiden kupeeseen.

Alkuun työpaikka

Matkailun osuus Lapin elinkeinoista on Lapin liiton Mika Riipin mukaan noin kymmenen prosenttia. Matkailualan lisäksi tekijöitä tarvitaan metsäteollisuuden tuotteiden, teräksen ja kaivannaisteollisuuden raaka-aineiden valmistukseen.

– Tarjolla on töitä myös globaalin liiketoiminnan parissa ja paljon mahdollisuuksia moniosaajille ja yrittäjille, Riipi mainitsee.

Lokakuun alussa työvoimatoimistoon ilmoitettuja vapaita työpaikkoja Rovaniemellä oli liki 600, Kemissä 300, Kittilässä ja Inarissa 200. Talvikauden sesonkitöiden lisäksi on tarjolla huomattavan paljon kokoaikaisia työsuhteita.

Tekemisen ja elämisen tuntuiset tilat

Kausiluonteiseen työhön tuleva tarvitsee kodin. Vuokra-asuntoja ei monella työntekijöitä kaipaavalla kunnalla ole tarjota. Ainakaan sen tasoisia koteja ja sellaiselta alueelta, johon tulijat mieluusti asettuisivat. Kunnon koti auttaisi juurruttamaan paikkakunnalle pysyvästi. Sen kun saa, on aika katsoa, mitä lähipiiri tarjoaa.

Monet Lapin kylät huokuvat vahvaa yhteisöllisyyttä ja talkoohenki kukoistaa. Syntyy viihtyisyyttä, kauniita levähdys- ja aktiivitiloja, toimintaa ja tapahtumia jokivarsiin ja järvien rannoille. Koulujen ja seurantalojen pihapiiri kunnostetaan, tilat otetaan käyttöön ja löydetään uusia toimijoita. Päästään juurtumaan ja kotoutuminen helpottuu.

Oma auto lähes pakollista

Liikenneyhteydet pohjoisessa perustuvat lähinnä oman auton käyttöön. Lentokenttien liikennöinti on koronan jälkeisessä vauhditusvaiheessa, junayhteydet kallistuneet ja linja-autoliikenne supistunut. Maakunnan vetovoimaa pidetään yllä lähinnä omalla autolla.

Mikäli uutta pysyvää työvoimaa Lappiin halutaan, on vastaus vuokra-asunnoissa, liikennöinnin turvaamisessa ja palveluiden pysymisessä. Ennusteiden mukaan lähivuosiin suuntaa luovat Rovaniemi, Kolari ja Inari, joissa väkimäärien ennustetaan kasvavan.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto