Vastuullisuutta valjakkoajeluille

Sinetässä sijaitseva Bearhill Husky on vuonna 2003 perustettu perheyritys. Hyvä koirien hoito, eläinten kunnioitus ja kestävä kehitys ovat alusta alkaen olleet yrityksen toimintaa ohjaavia arvoja. Kuva: José-Carlos García-Rosell.

 

Suomi ja Lappi profiloituvat vastuullisen matkailun mallimaaksi. Matkailun parissa työskentelevät eläimet ja niiden hyvinvointi ovat olleet pitkään näkymätön osa vastuullisuutta. Eläimistä on kuitenkin pidettävä huolta ympäri vuoden, vaikka matkailupalveluna ne olisivat mukana vain osan vuotta.

Koirasafarit kiinnostavat

Koiravaljakkoajelut kuuluvat monien Lappiin saapuvien kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden ohjelmaan. Alalla on monenlaisia yrittäjiä ja suhtautuminen eläinten hyvinvointiin on ollut vaihtelevaa.

Eläinsuojelulaki antaa eläinten kohtelulle perustan. Lisäsuojaa tuo vasta laadittu sertifikaatti, jota yrittäjät voivat hakea oman toimintansa vastuullisuuden takuun osoitukseksi. Vastuullisen toiminnan puolesta puhuvat yrittäjät näkevät kriteeristön hyvänä ja toivottuna edistysaskeleena.

– Vetokoirakriteeristön tavoitteet ylittävät parhaillaan valmistelussa olevan eläinsuojelulain vaatimukset, mikä on hieno asia. Sertifikaatin myötä valjakkokoirien erityiskysymyksiin pystytään kiinnittämään tarkemmin huomiota, kertoo Valentjin Beets Bearhill Husky -yrityksestä.

Kaikkien on voitava hyvin

Erityiskysymyksiä ovat esimerkiksi rekikoirien liikkuminen ja aktivoiminen kesäaikana, eläköityminen ja vahinkopentueet. Green Activities -nimellä lanseerattu sertifikaatti huomioi myös työntekijöiden aseman ja hyvinvoinnin.

– Green Activities -sertifikaatti auttaa rekiajeluita järjestäviä matkailuyrityksiä huomioimaan entistä paremmin eläinten hyvinvoinnin ja tekee yritysten hyvän työn näkyväksi myös matkailijoille, kommentoi Green Activities ohjelmajohtaja Heidi Heinonen.

Koiravaljakkoyritysten jälkeen vastaava kriteeristö on tulossa poromatkailun tarpeisiin.

 

Lappilainen