Lappi houkuttaa nauttimaan talvesta

Talvinen retkeily perheen kanssa on lisääntynyt. Kuva Urho Kekkosen kansallispuistosta. Kuva: Jaakko Posti.

Metsähallituksen ja Luken uuden tutkimuksen mukaan kansallispuistojen kävijöiden mielenkiinto luonnossa liikkumiseen on kasvanut. Luontokokemukset houkuttelevat liikkeelle, puhdas luonto motivoi liikkeelle ja ihmiset kokevat, että luonnossa liikkuminen lisää henkistä hyvinvointia.

Luontoliikkujan aktiviteetit ovat tutkimuksen 20 vuoden aikajaksona muuttuneet ja monipuolistuneet merkittävästi. Talvisin Lapin kohteissa luonnossa hiihdetään, pyöräillään, lumikenkäillään ja nautitaan talvesta.

Uusia palveluja odotetaan

Sitä mukaa kun odotukset kasvavat, on myös tarve uudistaa palveluita. Myös reittien turvallisuutta lisätään aika ajoin.

– Suosion kasvua selittävät mm. kysynnän trendit, kuten luonnon kiinnostavuuden kasvu ja terveyden ja hyvinvoinnin tärkeys sekä ympäristötietoisuus. Tutkimuksen mukaan myös kansallispuistojen merkitys matkakohteena on vahvistunut, mikä näkyy siinä, että puistot ovat yhä useammin matkan ainoa tai tärkein syy, sanoo tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta.

Luonto antaa mahdollisuuden nauttia yhdessäolosta, mutta myös yksin retkeilystä. Osalle luonto on kunnon kohottamisen paikka. Kun odotukset kasvavat, tarvitaan uusien asiakkaiden palvelemiseen matkailuyrittäjiltä uusia palveluita.

 

Monessa Lapin kohteessa talvipyöräily on suosiossa. Tässä pyöräillään Syötteellä. Kuva: Minna Koramo.

Kevolle uusi autiotupa

Kevon luonnonpuistossa retkeilijämäärien kasvoi vuoden 2020 ja 2021 välillä 6700 retkeilijästä 8200 kävijään. Lisääntyneeseen kävijämäärään varaudutaan rakentamalla uusi autiotupa entisen, jo poissa käytöstä olevan tilalle. Tämän kevään ja kesän aikana Kevolle rakennetaan uusi kaksiosainen autiotupa. Autiotuvan puoli majoittaa 6 henkeä ja huoltotupa huollon ja valvonnan huoltoa varten. Valmista on jo syksyn ruskamatkailijoille.

Myös 5 uutta käymälää saadaan tunturireitin varrelle. Niiden huoltoväli pitenee ja ekologisuus kasvaa.

Kevon maisemissa kulkevat saavat uuden modernin tukikohdan jo syksyn ruskaretkille. Kuva: Lauri Mäenpää.

 

 

Maisematupa Pyhä-Luostolle

Ukko-Luoston kupeeseen Pyhä-Luoston kansallispuistoon rakentuu maisematupa. Sieltä tulee olemaan hienot näkymät tunturimaisemiin ja revontulien, tähtitaivaan ja yöttömän yön ihailuun. Uudentyyppinen maisematuparakennus palvelee niin retkeilijöitä kuin matkailuyrityksiäkin.

Sijainti on Ukko-Luoston pohjoispuolella, noin kilometrin päässä tunturin korkeimmalta huipulta, metsänrajan tuntumassa. Tupaan tulee myös pieni luontonäyttely ja se tulee toimimaan aina auki olevana päivätupana. Viereen tulee myös käymälä ja puuvarastorakennus. Maisematuvalle pääsee 6,5 km pituista Ukko-Luoston huippu -ympyräreittiä Luostonportilta Ukko-Luoston huipun ja Tikkalaavun kautta.

Maisematuvan havainnekuva ulkoa. Kuva: Metsähallitus/LUO Arkkitehdit.

 

 

 

 

 

 

 

Uutta löytyy myös isoista matkakohteista: Ylläkselle uusia hissejä

Ylläs saa uuden tuolihissin ja mattohissin kesän aikana. Ylläsjärven puolelle sijoittuva hissilinja on reilun kilometrin mittainen ja kuljettaa puurajan tuntumaan 3 000 henkilöä tunnissa. Ajoaika ala-asemalta poistumispaikalle on noin neljä minuuttia. Mattohissi on 162 metriä pitkä, katettu ja led-valaistu. Mattohissi otetaan käyttöön jo kesällä. Laskettelijoille tuolihissi on käytössä ensi talvikaudella.

Kuva: Ylläs Ski Resort.

 

Enontekiö kutsuu hiihtoladuille ja konsertteihin

Enontekiön alueella sijaitsee yli 60 % Suomen kaikista tuntureista. Ne kaikki ovat yli 1000-metrisiä, tunnetuimpina Saana ja Halti. Enontekiö tunnetaan laajoista, omaleimaisista, erämaa-alueista ja se on luontomatkailijoiden suosima vilkas matkailualue.

Hiihtoväkeä saapuu perinteiselle huhtikuun Hetan Musiikkipäiville. Tulevaan pääsiäisen ajoittuva konserttikimara 11. – 17.4. lupaa nautintoja hohtavien hankien keskellä. Kutsu kuuluu luonnossa liikkujille ja musiikin ystäville. Konsertteja on kirkossa, koululla, päiväkodissa, vanhainkodissa ja seurakuntakodissa. Yksi konsertti toteutuu Norjan Kautokeinossa.

Kurumaisemia Enontekiöltä. Kuva: Enontekiön kunta.

 

Tervetuloa Lappiin keväthangille! Monenlaista uutta on ehditty kehitellä ja kävijöille on tarjolla kattavasti palveluita eri puolilta Lappia.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto