Vapuksi 6000 orvokkia

Orvokit valoittavat eri puolilla Lappia, kun puutarhat lahjoittavat kukkia päiväkotilaisten istutettavaksi. Kuva: Kauppapuutarhaliitto.

Päiväkodit ja koulut pääsevät istuttamaan tuhansittain orvokkeja eri puolilla Suomea perjantaina 29.4.

Orvokkipäivä-nimellä kulkevassa tempauksessa kukkia viljelevät lähipuutarhat lahjoittavat orvokkeja paikallisille kouluille ja päiväkodeille. Tempaus on kotimaisten kasvihuoneviljelijöiden toimialajärjestön Kauppapuutarhaliiton järjestämä tapahtuma, jossa innostetaan ja tutustutetaan lapsia puutarhatöihin.

Tempauksella halutaan myös tuoda vapuksi iloa ja väriä erilaisiin pihoihin sekä kertoa kotimaisista lähikukista. Tempaus on jo perinne: se järjestettiin ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa ja sen jälkeen lähes joka kevät.

– Tänä vuonna orvokkeja lahjoitetaan noin 120:een päiväkotiin tai kouluun ympäri Suomen. Jokaiseen kohteeseen lahjoitetaan vähintään 50 orvokkia, joten koulut ja päiväkodit pääsevät istuttamaan yhteensä ainakin 6000 orvokkia, kertoo viestintäpäällikkö Minna Rantala Kauppapuutarhaliitosta.

Orvokit on kasvatettu Suomessa paikallisilla lähipuutarhoilla. Puutarhoja on mukana tempauksessa yhteensä 33 eri puolilta Suomea. Puutarhat lahjoittavat orvokkeja useampaan kohteeseen lähialueellaan. Orvokkeja lahjoittavat puutarhat sekä kohteet näkyvät kuntakohtaisesti alla olevassa taulukossa.

Orvokki on ensimmäinen kesäkukka

Orvokki aloittaa kesäkukkien kauden. Orvokki on ylivoimaisesti Suomen suosituin kesäkukka: niitä viljellään vuosittain lähes kymmenen miljoonaa kappaletta. Toisena tulee pelargoni, jota viljellään vuosittain noin neljä miljoonaa kappaletta. Yhteensä kaikkia kesäkukkia viljellään noin 35 miljoonaa kappaletta.

Orvokki kestää pientä pakkastakin, joten orvokilla on helppo aloittaa kesäkukkakausi jo huhtikuussa. Kukkien väriskaala on laaja ja kukan koko vaihtelee lajikkeesta riippuen lantin kokoisen lapsen kämmenen kokoiseen. Orvokin hoidoksi riittää kastelu sekä kuivien kukkien nyppiminen.

Tempausta voi seurata sosiaalisesta mediasta perjantaina 29.4. tunnisteella #orvokkipäivä.

Lappilaiset mukana istuttamassa

Tasalan Kasvitarha Oy Kemistä lahjoittaa orvokkeja Kivikon ja Pajarinrannan päiväkotien lasten istutettavaksi. Keminmaalla kukista pääsevät nauttimaan Lautiosaaren ja Kellomäen päiväkoti sekä Keminmaan perhepäivähoitajat, Simossa Maksniemen ja Simon päiväkotilaiset.

Vanhatalon Puutarha Keminmaalta tekee lahjoituksen Keminmaan päiväkodeille ja perhepäivähoitajien lapsiryhmille. Kaukosen Puutarha on mukana Kittilässä ja Kolarissa, jossa tempauksessa ovat mukana Alakylän päiväkoti, Kaukosen perhepäiväkoti ja Ylläsjärven perhepäiväkoti.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto