Pyörämatkailijoille herkullisia palveluita Ylläksellä

Alamäkipyöräily onnistuu Lapin tuntureilla ja rinteillä. Ylläkseltä esimerkiksi löytyy lukuisia palveluita pyöräkansalle. Kuva: Lapin materiaalipankki/Laplandpictures Komulainen.

Yritykset Hangosta Utsjoelle ovat tunnistaneet pyörämatkailun potentiaalin ja vastanneet kysyntään. Tarjolla on ennätysmäärä pyöräily-ystävällisiä paikkoja. Meneillään on kaikkien aikojen pyörämatkailusesonki.

Yli kaksisataa Tervetuloa Pyöräilijä -tunnuksen saanutta palveluntarjoajaa tarjoaa satulassa matkaaville helpotusta ja huoltoa. Ylläs on yksi näistä tunnuksen saajista ja sieltä saa pyörän korjaukseen tarpeelliset perustyökalut, pumput, sähköpyörän ja puhelimen latauspisteen ja turvallisen pyöräpysäköinnin. Tietoa löytyy myös alueen pyörä- ja varustevuokraamoista sekä huolto-, majoitus-, ohjelma- ja ravitsemuspalveluista. Näitä tarjoavat yritykset TunturiFlow, Hill Ski Rent Ylläs, Jemes Sport, Sport Corner Ylläs ja Äkäslompolo Sport Shop.

– Viime kesänä avatun sivuston käyttäjämäärä kertoo, että kestävä matkailu on trendikästä ja pyöräily-ystävällisille palveluille on kysyntää. Yritykset ympäri maata ovat tunnistaneet pyörämatkailun potentiaalin ja vastanneet kysyntään, iloitsee Pyörämatkailukeskuksen asiantuntija Henna Palosaari.

Pyörämatkailija viipyy pitkään

Pyörämatkailun suosio näkyy. Kunnat ovat ahkerasti mukana edistämässä kävelyä ja pyöräilyä ja kehittämässä pyörämatkailureittejä.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan pyörämatkailija viipyy alueella kaksi kertaa kauemmin ja vierailee keskimäärin kaksi kertaa useammassa kohteessa kuin autolla, kävellen tai julkisten varassa liikkuva matkailija. Tänä aikana pyörämatkailija myös kuluttaa yli puolitoistakertaisesti sen, mitä tavallinen matkailija, mikä sataa suoraan paikallisten toimijoiden laariin.

– Pyörämatkailuun satsaaminen kunnissa ei ole vain matkailijoita varten, palvelevathan reitit myös paikallisten omina lähiliikuntapaikkoina. Kehittämistä tulisikin ajatella matkailun edistämisen, kuntatekniikan, liikunnan ja vapaa-ajan toimijoiden sekä alueen yrittäjien yhteisenä voimannäytteenä, joka myös kantaa hedelmää sektorirajat ylittäen, Heli Laukkanen muistuttaa.

Voit seurata infoa Lapin pyöräilykohteista osoitteesta: https://www.bikeland.fi/tervetuloapyorailija

LAPPILAINEN KESÄLEHTI ILMESTYY 8.6.2022. SIINÄ LUETTAVAA LAPIN KESÄN PYÖRÄILYTAPAHTUMISTA.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto