Vie ystävä puutarhaan

Elokuisessa puutarhassa kukoistavat sekä hyöty- että koristekasvit. 7.8. Avoimet puutarhat- tapahtuman yhteinen eurooppalainen teema on Puutarhat ilmastomuutoksessa. Kuva: Timo Taulavuori.

Puutarhaharrastamisesta on tullut yksi suosituimmista kesän vapaa-ajan aktiviteeteista. Innokkaita harrastajia on jo yli puolet suomalaisista.  Suosio on kasvanut jo vuosien ajan, mutta erityisesti kaksi viimeistä vuotta ovat uudet harrastajat aloittaneet taimien istuttamisen siemenistä, kotipuutarhan kokoamisen, kompostoinnin ja kukkien kasvatuksen.

Kahvikutsut omalla kotipihalla

Puutarhaliitto kannustaa kaikkia avaamaan kotipihansa läheisille ja nauttimaan pihan hoidosta yhdessä. Yhdessä on myös mukava lähteä tutustumaan johonkin mielenkiintoiseen viherkohteeseen. Käyskentely, puuhailu, hoito ja luonnon kasvun seuraaminen ovat hyväksi ruumiille, mutta myös henkiselle jaksamiselle.

Monenlaisia tutustumiskohteita elokuun tapahtumassa 7.8.

Lähin puutarha löytyy omalta pihalta. Puutarhailua on myös uuteen puistoon tutustuminen, vierailu toisen harrastajan luona tai kauppapuutarhalla piipahtaminen.

Kasveja ja vierailupaikkoja kesälomaa suunnitteleville löytyy www.avoimetpuutarhat.fi -sivuilta, joka on vuosittainen Puutarhaliiton valtakunnallinen tapahtumasunnuntai kello 12-17. Mukaan ehtii ilmoittautumaan 19.6. mennessä. Lapovet pilaisia kohteita tulee toivottavasti muitakin kuin Villen Kartano Kukkolankoskella Tornionjoen varrella, joka on jo tuonut tietonsa tapahtumasivulle.

Villen Kartano kutsuu kylään

Sivustolla kerrotaan, että Villen Kartanolla on nähtävillä satoja eri kukkalajeja. Lempikukkia ovat erilaiset ruusut, joita on alueella paljon. Puutarhan tunnetuin ruusulaji on kuningatar Elisabeth, joka lajike jalostettiin niihin aikoihin, kun Britannian kuningatar Elisabet kruunattiin vuonna 1953.

Pihaa on rakennettu ja suunniteltu yli 30 vuotta. Sieltä löytyy useita vanhoja hirsirakennuksia, joilla kaikilla on oma tarinansa, kuten kukillakin. Puutarhamatkaa sinne ehtii suunnittelemaan hyvin, sillä puutarhaan odotetaan vierailijoita sunnuntaina elokuun 7. päivä.

Uusia kohtaamisia

Erityisen suuri arvo puutarhavierailuilla on silloin, kun uusi harrastaja pääsee keskustelemaan kokeneemman harrastajan kanssa. Puutarhoissa ei ole kynnystä tavata erilaisista taustoista ja ikäryhmistä tulevia ihmisiä. Hyviä kokemuksia on muun muassa nuorten ja esimerkiksi maahanmuuttajien kotoutumisesta osana puutarhatöitä. Puutarhan maailma on alati mielenkiintoista ja tarjoaa elinikäistä oppimista omista ja muiden kokemuksista.

Tarjoudu auttamaan puutarhatöissä

Lähipiiristäsi voi löytyä myös niitä, jotka kaipaavat seuran lisäksi pientä auttamista pihamaalla. Jokin esine voi olla raskasta siirtää, rikkaruohoja voisi kitkeä, tarjoutua ruohonleikkuuseen tai marjapensaiden ojenteluun. Kerrostaloissa ja kaupungeissa kevät on perinteisesti aikaa, jolloin kutsutaan koolle talkoot, hoidetaan parissa tunnissa pihamaa kauniiksi kesää vasten. Samalla tarkistetaan polkupyörät, varastot ja työvälineet. Ja mikä parasta, usein myös grillaillaan yhdessä työn päätteeksi.

Marttaliitto ry:n paikallisyhdistykset ovat mukana järjestämässä puutarhavierailuja.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto