Väyläfestivaaleilla ohjelmaa pitkin Tornionjokea

Lapin kesä tarjoaa lukuisia eri kulttuuritapahtumia. Yksi merkittävä ja laajalle levittäytyvä on Tornionjokilaakson Väyläfestivaalit heinäkuun puolivälissä.

 

Kesäkuun alku on hyvä aika aloittaa loman suunnittelu. Olisitko valmis nauttimaan heinäkuussa musiikista ja kulttuurista Tornionjokivarressa, molemmin puolin jokea?

Tähän on mahdollisuus, kun Väyläfestivaali levittäytyy pitkin jokea usean tapahtumn voimin.

16.-24.7. kulttuuria Torniojokivarressa

Tornionlaaksossa juhlitaan heinäkuussa molemmin puolin jokea. Luvassa on elokuva, konsertteja, runoutta ja valokuvanäyttely kuumimpaan loma-aikaan 16.–24.7. Tapahtumapaikkoja ovat Övertorneå, Svanstein, Pello, Muodoslompolo, Kätkäsuvanto ja Kilpisjärvi ja esiintyjinä mm. Gunnar Idenstam, Niko Valkeapää ja Uusi Helsinki -kvartetti.

Taiteellista toimikuntaa johtava pianotaiteilija Paavali Jumppanen kertoo:

– On upeaa saada jälleen järjestää Väyläfestivaalia sen alkuperäisessä muodossaan rajan molemmin puolin! Koronavuodet rajoituksineen antoivat meille paljon, opimme taiteen ja luonnon vuorovaikutuksesta sekä siitä, miten korvaamattomia aidot kohtaamiset yleisön ja esiintyjien välillä ovat. Oivalsimme myös, miten matkaa tekevä festivaalimme on eräänlainen seikkailu myös mukaan lähtevälle yleisölle. Viime vuoden festivaalilla etsimme Tornionjoen rannoilta paikkoja Väylänvarren runokätköille, tänä vuonna viemme luontoon valokuvanäyttelyn. Kaiken tämän myötä Tornionlaakso avautuu entistäkin rajattomampana taiteen näyttämönä.

Kulttuuriperintö tutuksi

Esiintyjien joukossa olevan haitaristin ja kerrontataiteilijan Kaisa Ristiluoman mukana avautuvat ovet Kätkäsuvantoon, miljööseen, jossa Väylänvarren kulttuuriperinnön voi kokea ainutlaatuisella tavalla. Saari-esitys kuullaan Kätkäsuvannon Alatalon pirtissä, perinteikkäässä miljöössä, joka harvoin aukeaa suurelle yleisölle.

Avajaiskonsertissa Ruotsin maineikkaimpiin urkureihin lukeutuva Gunnar Idenstam soittaa Övertorneån kirkossa Ruotsin vanhimpia urkuja.

Suomen menestyneimpiin kamariyhtyeisiin lukeutuva Uusi Helsinki -kvartetti viettää kuluvana vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaa. Väyläfestivaalilla kvartetti esittää pohjoismaisia merkkiteoksia Griegiltä, Sibeliukselta ja Aulis Salliselta. Bodössä toimivan Arktisen Filharmonian sooloklarinetisti Martin Andersson esiintyy kvartetin rinnalla kahdessa konsertissa.

Joikaaja ja runoilija Simon Issát Marainen vie yleisön Kilpisjärven luontoon ja vanhoille porojen kesälaidunalueille – ympäristöön, josta joiku saamelaisesta elämästä nousseena taidemuotona on peräisin.

Muusikko ja lauluntekijä Niko Valkeapää esittelee festivaalilla uuden duonsa, jonka toisena osapuolena äänitaiteilija Miro Mantere luo Valkeapään omaleimaisen äänen pohjalta uusia soivia ulottuvuuksia.

Valokuvia kätköissä

Valokuvataide esittäytyy luontoon sijoitettavien kuvakätköjen kautta. Festivaalin alla julkaistava kartta ohjaa yleisön valokuvien äärelle jokilaakson maisemiin. Kuvat ovat Tornionlaaksossa toimivien ammattikuvaajien ottamia ja ne valottavat alueen luontoa ja kulttuuria.

OHJELMA

16.7.                   Peaceful organ, Övertorneån kirkossa kello 18. Gunnar Idenstam, urut

17.7.                   Väyläfestivaali-elokuva, Röda Kvarnissa Matarengissa kello 12 ja 16

19.7.                   Musiikin virta, Svansteinin kirkossa kello 18. Uusi Helsinki -kvartetti & Martin Andersson, klarinetti

20.7.                   Meren kajo Pellon kirkossa kello 19. Uusi Helsinki -kvartetti & Martin Andersson, klarinetti

21.7.                   Intiimejä säveliä Muodoslompolon kirkossa kello 18. Uusi Helsinki -kvartetti

22.7.                   Saari Alatalon pirtissä Kätkäsuvannossa kello 18. Kaisa Ristiluoma, harmonikka

23.7.                   Minun ääneni Kilpisjärven monitoimitalossa kello 18. Niko Valkeapää ja Miro Mantere

23.7.                   Väyläfestivaali-elokuva Kilpisjärven monitoimitalolla kello 19.15

24.7.                   Minun tarinani Kilpisjärvellä kello 12–16. Simon Issát Marainen, joiku ja runo

19.7.–17.8.       Väylänvarren valokuvakätköt jokivarren luonnossa välillä Tornio – Kilpisjärvi. Kartta  valokuvakätköille julkaistaan 18.7. festivaalin nettisivuilla ja Facebookissa.

 

Lisää tietoja:  www.vaylafestival.com/fi

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto