Kalateistä apua lohen nousulle Kemijokeen

Lokakuussa päättyvät lohen ja taimenen nousuun tähtäävät testaukset Taivalkosken voimalassa. Sen jälkeen tulokset analysoidaan jatkotestejä varten. Kuva: Kalasydän Oy.

Kemijoen Taivalkosken voimalaitoksella Keminmaassa on ollut kolmen vuoden ajan kesäaikaan käytössä Kalasydän- kalatie. Kalasydän on kalatieratkaisu, joka oli nopea toteuttaa, lupaprosessi oli kevyt ja vaellusyhteys saatiin sen avulla toimimaan. Samalla saatiin tutkimustietoa vaelluskalojen käyttäytymisestä.

Viime vuonna Kalasydän oli käytössä heinäkuusta lokakuulle. Laskurin ja kuvien mukaan padon yli kulki yhteensä 1772 kalaa, joista vajaat 300 oli lohikaloja.

Kalasydän Oy kehitystyön takana

Lohta ja taimenen poikasia odottavat toivottavasti hyvät ajat. Hydraulinen kalatie on Kalasydän Oy:n innovaatio, joka auttaa lohikantojen palauttamisessa padottuihin jokiin. Onnistuessaan lohet ja taimenet saadaan joen yläjuoksulle kutemaan ja smoltit takaisin alas merelle kasvamaan. Lohen ja taimenen poikaset sekä talvehtineet vaelluskalat pääsevät Smolttisydämen, eli alasvaellusratkaisun avulla laskemaan voimalaitoksen ohi takaisin alavirtaan.

– Missiomme on palauttaa lohikantoja padottuihin jokiin. Taivalkoskella on jo Kalasydän, ja pääsimme testaamaan uutta Smolttisydäntä viime keväänä. Tulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia, sanoo Kalasydän Oy:n hallituksen puheenjohtaja Magnus Breitenstein. Testit jatkuvat tänä keväänä heti tulvan perään.

Toiveena saada vaelluskalat Kemi- ja Ounasjokiin

Kalasydän Oy:n tavoitteena on palauttaa vaelluskalakannat Kemi- ja Ounasjokeen Kalasydän- kalateiden avulla. Tuotekehitys on jatkuvaa ja tulevana kesänä testataan uutta innovaatioita Satelliittisydäntä.

– Viime kevään suuaukkotesteissä oli tavoitteenamme löytää parhaat mahdolliset sijoituspaikat kokonaan uudelle Satelliittisydän suuaukolle. Tämä kalatien lisäsuuaukko integroituu Kalasydän- kalatiehen. Sen avulla pyritään nostamaan Kalasydän- kalatietä käyttävien kalojen määrää entisestään ja nopeuttamaan myös läpimenoa. Kalasydän Oy:n tavoitteena on päästä lohikalojen läpimenoprosenteissa mahdollisimman hyviin tuloksiin. Testit sujuivat hyvin ja löysimme kaksi sijoituspaikkaa tulevan kesän testausta varten, kertoo Kalasydän Oy:n Mika Sohlberg.

Kalasydän Oy on Rovaniemellä toimiva yksityinen yhtiö, joka keskittyy vaelluskalakantojen elvyttämiseen. Yhtiö rakentaa kalateitä, tekee vesistökunnostuksia ja suorittaa lohikalojen tuki-istutuksia biohajoavilla mätirasioilla. Rahoitusta Smolttisydämen kehitystyöhön yhtiö on saanut ELY-keskukselta, Kemijoki Oy:ltä, Fortum Power and Energy Oy:ltä, Helen Oy:ltä, UPM Energy Oy:ltä sekä Koskienergia Oy:ltä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto