Rikotaan myytit

Talvetar Bloigu on mukana Ylä-Luoston Karu Lodgessa retriitissä 25.-29.7. Kuva: Kaisa Siren.

Me joogaopettajat kuulemme usein sanottavan, että ”minä en ole joogaihminen.”

Kerron teille, että jokainen ihminen on joogaihminen. Jooga tarkoittaa yhteyttä itseen, mielen ja ruumiin tasapainoa. Sielusta saa puhua, jos haluaa, tai olla puhumatta. Jooga on tarkoitettu kaikille, ihan tavallisille ihmisille, iästä, sukupuolesta tai kehon koosta huolimatta. Tunneilla käy tavallisia ihmisiä ja kaikki, myös miehet ovat tervetulleita tunneille ja retriitteihin. Jokainen tekee harjoitusta itselleen ja omista lähtökohdistaan. Käytännössä joogatunnilla voimme istua, seisoa ja heilutella käsiä ja jalkoja johonkin suuntaan. Se on niin helppoa ja samalla vaikuttavaa. Joogassa tietoisuus menee sinne, mihin keskitymme. Se on parantavan vaikutuksen salaisuus.

Kundaliinijoogan ollessa kyseessä, sanon aina ihmisille, että unohda sanat kundaliini ja jooga. Näihin liittyy monella ennakkoluuloja. Tämä joogamuoto on tietoisuuden joogaa, se ei ole venyttelyä, urheilua tai rentoutumista. Tämä joogamuoto on itsensä parantamisen metodi. Se aktivoi omat sisäisen energiat oman parantumisen, vahvistamisen tai tasapainottamisen tueksi. Meidän kehomme on niin viisas, se osaa parantaa itse itsensä.

Suomalainen näyttelijä Kari Nenonen loukkaantui vuosia sitten vakavasti moottorikelkkaonnettomuudessa Lapissa ja hänelle tuli aivovaurio, myös puhekeskus vaurioitui. Hän kuntoutti itsensä kundaliinijoogan avulla ja opettaa nyt joogaa muille, joilla on aivovamma. Voi myös istua vaikka tuolilla, jos risti-istunta ei onnistu. Jokainen tekee vain omaa harjoitustaan, useimmiten silmät kiinni, eikä opettaja koske oppilaaseen.

Joogamuoto valittiin Ruotsissa toissavuoden hyvinvointitrendiksi ja siitä on tehty lukuisia tutkimuksia erityisryhmien parissa. Apua ovat saaneet niin masentuneet, mielenterveyskuntoutujat kuin päihderiippuvaisetkin. Siitä sovellettua muotoa käytetään tuloksellisesti sairaaloissa parantumisen tukena. Suomessa suosio on kasvanut vähitellen ja opettajia löytyy joka puolelta maata.

Ne, jotka ovat jooganneet muiden muotojen parissa, saattavat monesti kaivata jotain syvempää ja parantavampaa. Silloin he löytävät kundaliinijoogan pariin.

Itse aloitin 44-vuotiaana, viisi vuotta sitten. Kursseilleni, joita pidän myös etänä, tulee joka kuukausi osallistujia, jotka eivät ole koskaan jooganneet. He ovat kokeneet huikeita oivalluksia ja parantavia kokemuksia. Päässeet irti kuonasta, jota emme enää tarvitse. Saaneet ja tuoneet iloa. Monet pariskunnat ovat parantaneet suhdettaan joogan avulla. Myös pelot ovat vain itsen sisällä ja on hyvin vapauttavaa, kun pääsee niistä irti. On hyvä olo, aivan sama mitä ympärillä tapahtuu.

 

 

Talvetar Bloigu