Kiehisten lukua kittiläläisittäin

Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto. 

51 pienen tarinan verran irroittelee tarinaa Mauri Tammela Kittilästä. Hänen Meni tai ei– teoksensa on laadukas kokoelma rentouttavaa luettavaa kairojen kulkijalta. Isänsä tarinat ja omatkin tulevat lukijalle tutuksi. Kaikissa jutuissa on pieni hyvän vire läsnä. Lukijaa ei haluta rankaista mitään, ei ahdistuttaa enempää elämän kierrosta, vaan antaa lukurauha.

Kahteen osaa jaettu teos toimii. Alkuun saa luettavakseen muisteloita Maurin isän ajoilta, sitten toisessa osassa Maurin omia. Tyylissä on tiettyä Nätti-Jussia, sananparren verran partaansa nauravaa Lapin miestä, jota onnestaa aina vaan. Sellainen mies saa komean vaimon, parhaan metsäsaaliin ja isoimmat paistokalat salaisesta tammukkapurosta.

Tarinoissa kierrellään markkinoilla, isolla kirkolla, peleissä ja parketeilla. Liukkaita ovat miesten liikkeet ja naiset, niitä Lapin somimpia työtä pelkäämättömiä arjen sankareita hekin. Lapin tarinat jatkuvat toisessa osassa ja niissä löytyy viime vuosikymmenten tenhoa, lapsuuden muisteloita, nuoren miehen poljentaa ja turinaa työelämästä. Luonto on ja vie miestä moneen mutkaan, ei murheiseen, vaan mieltä kohottavaan elämältä maistuvaan arkeen. Rinta rottingilla niin kuin kirjan kuvittajan naisten ryntäät. Koskaan ei voi tietää, kuka tulee vastaan niin reissun päällä kuin metsämättäällä.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto