Ukko-Luoston kupeeseen uusi maisematupa

Tällainen kaunis maisematupa päiväkulkijoille rakentuu Ukko-Luostolle kesän aikana. kuva: LUO Arkkitehdit Oy.

Pyhä-Luoston kansallispuistoon rakentuu kesän aikana maisematupa.

Pitkään kaivattu taukopaikka sijoittuu lähelle tunturikeskusta ja on tarkoitettu niin yksittäisten retkeilijöiden kuin matkailuyritysten käyttöön. Maisematuvalle on noin kilometrin matka tunturin korkeimmalta huipulta. Tupa sijoittuu metsänrajan tuntumaan lähelle kansallispuiston rajaa ja on käytössä ympäri vuoden. Sieltä pääsee ihailemaan tunturimaisemia, revontulia, tähtitaivasta ja yötöntä yötä.

Astu sisään ja nauti

Maisematuvasta voi tarkkailla ja valokuvata luonnon erilaisia valoilmiöitä vuoden ympäri tuulelta ja tuiskulta suojassa. Isoista pohjoiseen ja etelään aukeavista ikkunoista näkyy tunturimaisema. Luonnonvaloilmiöitä, kuten revontulet, keskiyönaurinko ja tähtitaivas ovat läsnä myös tupaan rakennettavassa pienessä luontonäyttelyssä.

Aina auki

Maisematupa ja sen viereen tuleva käymälä-polttopuuvarasto ovat aina auki. Päivätupa on taukopaikka, jossa voi ihailla maisemia ja hengähtää ja nauttia eväitä. Yöpyä siellä ei saa.

Perille löytää hyvin viitoitettua ja sorastettua reittiä pitkin. Rakennustyöt alkavat kesällä ja tämän johdosta Ukko-Luoston näköalatasanteelta Tikkalaavun suuntaan 2 km pituinen reitinosa on pois käytöstä heinä-lokakuun ajan.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto