Luoston kestosuosikki Lampivaaran ametistikaivos

Lampivaaran ametistikaivokseen pääsee tutustumaan 15.8. asti joka päivä. Viimeinen opastettu vierailu alkaa klo 17. Kuva: Lapin materiaalipankki/Visit Rovaniemi.

Lappilaista kaivosmaisemaa Luoston kupeessa pääsee näkemään ja kokemaan, kun kapuaa Lampivaaran Ametistikaivokselle. Tämä aito jalokivikaivos sijaitsee Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Lyhyin reitti perille on 2,5 km ja hieman vaativampi ja pitempi 3,3 km. Matkanteko onnistuu myös lastenrattaiden ja koiran kanssa, mutta yksityisautoilu on kansallispuistolain mukaisesti kielletty.

Ametistit ovat muovautuneet kallion uumenissa 2000 miljoonaa vuotta. Kaivoksessa pääsee kaivamaan oman jalokiven mukaansa ja kuulemaan kiehtovia tarinoita kaivoksen historiasta.

 

 

Lappilainen