Meidän Antti

4.9.2022

Tämä viikko kruunaa pitkälti yhden unelman, joka Antti Tuiskulla on itänyt pitkään. Myös fanit ovat odottaneet, pitkään. Ainakin siltä tuntuu, sillä aikaa on kulunut siitä, kun oli tarkoitus kuulla ja nähdä Antti livenä. Helsingin Olympiastadion täyttyy viimein 9. ja 10. syyskuuta Antin seuraajista. Heistä ja meistä, joilla on ollut konserttilippu odottamassa jo parin vuoden ajan. Tässä joutoaikana on hyvä ottaa selvää, mitä siellä konserttihypetyksen odotuksen aikana Antti on ääneen ajatellut ja kirjoittanut.

Menesty!

Elä niin kuin elät! Ole sellainen mikä olet! Älä häpeä!

Näin toimii meidän Antti, Lapin poika, Rovaniemen mies. Ja kehottaa muitakin ottamaan vähän rennommin tämän elämän taipaleen ja ankean arjen. Joraamalla ja laulamalla. Mutta myös juoksemalla ja hiihtämällä. Opiskelemalla uutta ja ottamalla askelia hieman tavanomaisesta poikkeavaan suuntaan, odottamattomaan.

Mies näyttää elävän kuten opettaa. Opetuksia saa lukea Antti Tuiskun kirjoista, kuten uusimmasta Menesty! – teoksesta viime vuodelta ja siihen liittyvästä tuoreesta työkirjasta elokuulta.

Itsetuntemusta puhkuvassa kirjassaan Antti on avoin, sellainen tavallinen, kuten kaikissa hänen haastatteluissaan. Kuulostaa kertovan juuri sen, miltä tuntuu just siinä hetkessä. Kirja etenee omista kokemuksista ja tavoitteista kohti lukijaa: voisitko sieki tehä jotain tällasta?

Itseensä tutustuminenhan on helppoa! Sitä voi tehdä ihan joka päivä. Katsoa peiliin. Pohtia ja siirtää negatiivisia ajatuksia kohti positiivista. Vinkua vähemmän, ja ottaa elämän iloisemmin enemmän ja useammin. Unohtaa, että ei tarvitse olla vakavan näköinen aina, vaikka on tekemisissään ihan vakavissaan.

Armollisia ovat Antin sanat, ja oikein hyvin Lapin miehen suuhun sopivia.

Lopulta olen vain minä, minä yksin

Tällainen ajatus on ehkä keskeisin löytö Menesty! -kirjan lukijalle. Kokemus siitä, että jos minä en voi hyvin, ei millään muullakaan ole väliä. Yksin sinä synnyt, yksin etsit tiesi ja yksin jatkat matkaasi viimeiseen tappiin asti. Mukanasi seuraa yksiä, jos toisia, mutta kaiken menon ytimessä olet Sinä.

Mokaat ja epäonnistut useasti, mutta aina sieltä noustaan, beibi. Antti kertoo, miten hän on noista ankeimmista hetkistään päässyt irti ja ketkä ovat häntä matkalla tukeneet.

Lyhyesti, napakasti

En kommentoi. Antti Tapani. Valittu kansa. Näillä ytimekkäillä otsikoilla aikuinen Antti tunnetaan.

Kirjaan liittyvä työkirja auttaa syventämään Antin kirjan kokemukset omiksi. Kun tulee pohtineeksi, kirjoittaa ajatuksiaan ja tuntemuksiaan paperille tai työkirjan sivuille, tekee samalla näkyväksi sen, millaisena itsensä kokee. Kun tuee tunne, että ymmärrät itseäsi paremmin, avautuu eteesi uusi maailma. Jollekin voi käydä niin, että aloittaa siitä hetkestä uuden elämän. Jättää pahan taakseen ja ottaa suunnan vain eteenpäin. Syntyy uudeksi, hyvin voivaksi ihmiseksi. Aika arjessa alkaakin täyttyä asioista, jotka tuottavat mielihyvää, ei mielipahaa.

Onhan se aika huikeata sanoitusta, jos tällaista Antin kokemaa ja kertomaa mielenrauhaa ja seesteisyyttä olisi tajunnut hakea silloin kun kaikki oli itsellä ihan hurlumhei ja viturallaan. Piti odottaa ikääntymistä ja huomata, että itsekseen ne kaikki palikat loksahtelevat kohilleen, sen kun tiputtelee vaan. Anttikin on kohta 40 vee ja sitäkin jo helpottaa.

Rovaniemen kaupunki instituutiona on myös tämän kirjailija Antin takana. Brändikaveriksi ottanut. Katsotaanpas, miten se Stadikalla näyttäytyy. Mutta sitä ennen voisi lukea Anttia.

Tuisku, Antti. 2021. Menesty! WSOY.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto