Kuvateos Kemijärven maisemista

Matti Heikinheimon Aina-vaimo tyttäriensä Raunin ja Toinin kanssa. Kuva: Matti Heikinheimo.

Facebook-ryhmä Vanhoja kuvia Kemijärveltä innosti tietokirjailija Olli Säynäjäkankaan tarttumaan näkemiinsä kuviin hieman tarkemmin. Ryhmässä jaetuista kuvista lähti liikkeelle idea päästä tutustumaan tarkemmin 1800-luvun lopulla eläneen harrastajakuvaaja Matti Heikinheimon ottamiin otoksiin.

Kuvia löytyi runsaasti, laatikoittain hyvin säilyneitä lasinegatiiveja ja myös kirjallista aineistoa. Aikalaiskuvauksia suvun vaiheista oli kirjattu tarkkaan löytyneiden kuvien taakse, josta ne kuvattiin, kirjattiin ja tallennettiin erillisiksi teksteiksi. 2000 sivua pelkkiä valokuvien taustatekstejä ja muuta aineistoa tuntui olevan niin paljon, että ne johdattivat viimein kokonaisen kirjan kokoamiseen.

Matti Heikinheimo 1862-1918 sisältää 123 osin ennen julkaisematonta valokuvaa. Kirkkoherrana ja monen muun työn tekijänä tunnettu harrastajakuvaaja jätti jälkeensä kuvien ja negatiivien lisäksi kirjeitä ja päiväkirjoja, joiden yhdistäminen onnistuu kirjassa saumattomasti. Vaikka ei olisi kiinnostunut juuri tämän suvun vaiheista ja elämästä, ovat jo pelkästään kuvat sykähdyttäviä. Tarkkapiirtoiset otokset Kemijärven maisemista, auvoisista suven leppoisista hetkistä perheen pihapiiristä, mökiltä ja metsäretkiltä ovat taidokkaita. Perhepotrettien lisäksi kuvissa näyttäytyvät perheenjäsenet omissa askareissaan. Katsojaa tunnelmat koskettavat: ikkunasta laskeutuva valo, auringon kajo taivaalla ja jotensakin luonnon kaikkinainen lempeys. Perhekuviin on asettauduttu huolella, mutta mukana on paljon kuvia työn äärellä olevista ihmisistä, joiden askareiden edistymistä kuvaaja on päässyt seuraamaan. Näissä kuvissa tulee esiin itse elämä ja tuon ajan käyttötavarat. Ihmisten arjessa on asennetta, kaikessa tekemisessä turvallisuuden tuntua.

Tarina Heikinheimon pappisperheestä kertoo vuosisadanvaihteen tunnelmista ja perhearjesta. Aikansa merkkimies Matti oli tekijä ja toimija, ja 9-lapsisen perheen isä. Aina-vaimoa on kuvattu perheen keskellä, mutta myös omassa rauhassaan, levollisena, rakkaudellisena perheenäitinä. Perheen lapsista kolme menehtyi vauvaiässä. Kuusi muuta lasta joutuivat varhaisella iällä jättämään äitinsä, joka menehtyi lapsivuotteelle. Muutaman vuoden perästä kuoli myös isä-Matti.

Teosta myyvät Rovaniemen Prisma, Arktikum, Suomalainen kirjakauppa, Pirttikosken K-kauppa, Luusuan myllykahvila sekä Kemijärvellä palvelupiste Sortteeri ja K-Market Kauppapaikka.

 

Säynäjäkangas, Olli. 2022. Matti Heikinheimo 1862-1918. Statusprint OÜ, Viro.

 

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto