Ensimmäisen saamelaisen videopelin tekijät Jängän haastattelussa

Syksyn monipuolisessa Jänkä-lehdessä käsitellään muun muassa jääkiipeilyä, saamelaista videopeliä, bensiinin hintaa ja biokaasutuotannon kehittelyä Lapissa.

Jenni Mutenia on haastatellut ensimmäisen saamelaisen videopelin Skábma – Snowfall tekijöitä. Pelien kulttuurivaikutteet ovat yleensä tulleet Yhdysvalloista tai Japanista, mutta Skábmassa liikutaan Saamenmaan 1750-luvun historiassa. Jängän pääkirjoituksessa Jenni tarkastelee videopelien läpimurtoa uudeksi taidelajiksi.

Lapin Kiipeilijöiden Aki Rautava on kokenut menestystä ja harmeja yrityksissään juurruttaa jääkiipeilyä pohjoisen harrastukseksi. Aki kertoo suorasukaiseen tapaansa, miten uudet aloitteet ennakkoluuloisesti tyrmättiin jo alkuvaiheessa.

Tekijät kertovat -palstalla kertoo Heli Kaltiokumpu tiestään laulajaksi, laulunopettajaksi ja Musiikkikoulu POP Upin yrittäjäksi. Hän kertoo, miten byrokraattinen asenne voi musiikinopetuksessakin leikata lapsen omaa taiteellista luomista.

Paula Alajärvi on käynyt Sallan rajakunnassa haastattelemassa Saijan kylän aktiivia, joka kertoo taiteensa ytimestä. Niitä ovat hulluus, kuolema ja seksi.

Lappilainen kulttuurilehti Jänkä on ilmestynyt vuodesta 2005 lähtien.

Lisätietoja lehdestä löytyy osoitteesta www.janka.fi

 

 

Lappilainen