Suomen kieli karttuu luonnossa

Suomen kesä maistuu kielellä pitkin vuotta. Tässä makoisia tunnelmia Kätkävaaran luontopolulta. Kuvakaappaus Lokaya Dakinna Ewidina Kollekin Youtube-videolta.

14.10.2022

Pohjantähti-opistolla Kemissä on tapahtumia ja toimintaa, joissa pääsee oppimaan ja käyttämään suomen kieltä. Opisto on mukana laajassa hankkeessa, jonka tavoitteena on löytää tapoja, joilla saataisiin Lappiin muuttajille omakohtaisia luontokokemuksia. Kun eri kulttuurit saadaan yhteiselle polulle, vahvistuu samalla suomen kielen taito, löytyy uusia tuttavuuksia ja monesta muustakin asiasta pääsee innostumaan.

Luonto on Lapin kaupunkilaisille usein retkiä lähiluontoon, luontopoluille, tutustumista lähivesiin. Uusia mahdollisuuksia pääsee lähelle, kun löytyy joku ihminen, jolla on halu johdattaa uusia tulijoita paikkakunnan mahtavuuksiin. Kulttuurit yhteisellä polulla -hanke on yksi tällainen eri tahojen yhteen kerääjä, jossa on etsitty tapoja tuoda luonto lähelle ja osaksi arjen iloa.

”Vähän pelottavaa, mutta yritän”

Näin kirjoittaa Lokaya Dakinna Ewidina Kollek valmistamaansa videoon. Hän pääsi mukaan elämänsä ensimmäiselle melontaretkelle, ja pääsi samalla reissulla oppimaan myös geokätköilyä.

Youtube-kanavalle syntyy uusia videoita opitusta ja havaitusta luonnosta lisää. Kun katselee, miten ulkomaalainen havainnoi suomalaisten loman viettoa, tuntuu tutulta: silloin vietetään rentoa, aurinkoista päivää metsässä, käydään luontopolulla, paistetaan ja maistetaan makkaraa laavulla. Suomen kielen oppijat kertaavat suomen metsään liittyvää sanastoa. Trangiassa kiehuu teevesi, mustikat ja puolukat maistuvat ja kangassieniäkin löytyy ämpärillinen.

Seuraa mukavia matkavideoita suomen kielen oppijan silmin nähtynä Lokayan Youtube- kanavalta: https://www.youtube.com/channel/UCeDL1gL3rfyLTjGsMXm3Fng

Kätkävaaran luontopolulla vietetty retkipäivä tuo sopivasti syyspäiville pienen palautushetken lämpimään Lapin kesään: https://www.youtube.com/watch?v=9G-nOFfMgpg

 

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto