Pohjoisen taidetta Helsingissä

John Courtin teos Kiasman Kompassissa pohjoinen -näyttelyssä. Kuva: Yousra Alasaad.

Kiasmassa juhlitaan kahden kerroksen verran lappilaisten taiteilijoiden töistä pitkälle ensi kevääseen. Mukana on 48 pohjoista taiteilijaa, mukana tekijöitä mm. Utsjoelta, Sodankylästä, Rovaniemeltä ja Torniojokivarresta.

Työt on koottu Wihurin rahaston kokoelmasta ja näkymässä on saatu esille runsas kattaus kuvataidetta, multimediaa, veistoksia, kollaaseja.

– Hei, tämä on ihan tuttu. Mutta missä olen sen nähnyt? ihmettelee näyttelyyn tutustumassa käynyt Yousra Alasaad.

Aivan. Töistä osa on tuttuja Rovaniemen Korundista, jossa niitä on ollut esillä eri näyttelykokoonpanoissa. Tutun oloiselta vaikuttavat myös eläimen hännistä koottu iso seinäreliefi, värikkäät rullalla olevat tikkitäkit ja pitkin pöytää vaeltelevat savannien eläimet.

– Ai tässä on raamattu ja koraani pöydän päissä, ja eläimet kokoontuvat keskelle neuvottelemaan. Näitä kirjoja en ennen ole havainnut.

Kompassissa pohjoinen

Näyttelykokonaisuudessa Yousran katse kiinnittyy pitemmäksi aikaa rovaniemeläisen John Courtin teokseen, joka on levittäytynyt pitkin pituuttaan yhden seinän mittaiseksi. Videokuvassa kädet ja jalat liikkuvat, kynä luo kuviota, jossa on sarjana kirjaimia, suloisen symmetrisesti sekaisin keskenään limittäin ja lomittain, päällekkäin ja sivuittain. Kirjaimista muodostuu kuvioita ja muutama selkeämpi sananen, viimein vanerille piirtyvä auringon kehää muistuttava kirjainpallomeri.

– Tämä on vahva. Aivan kuin ihminen ei tule ymmärretyksi, vaikka kuinka yrittää käsin ja jalon selvittää asiaa, eikä pysty puhumaan, toteaa Yousra, joka tallentaa samalla kuvia ja videoita kameralleen.

Courtin teoksen seuraaminen vaatii hieman istumista paikoillaan ja keskittymistä näkemäänsä. Seuraava piipahdus tehdään tilaan, jonne kuljetaan lyhyttä käytävää pitkin. Asetumme penkkiin seuraamaan talvisten puiden aaltoilevaa hapuilua valkokankaalla.

– Tämä on aivan tuttu. Olen nähnyt sen Rovaniemellä, tunnistaa Yousra oitis teoksen, Arttu Niemisen vuonna 2019 valmistuneen Awareness installaation.

Teoksen tarina on mielissä ja tuttu, kuvaustekniikka kiinnostava ja moniulotteinen, hillittyjen värien pohjoista pakkastaivasta hapuileva taideteos. Sanoma koskettaa edelleen.

Pitemmän pysähdyksen vaatii utsjokelaisen Outi Pieskin värikäs puu, lääkemänty. Se on kuin taikamänty, jonka oksat ovat kietoutuneet rungon ympärille pilkottaen kirkkaita kukkasia, valon pisaroita lehdilleen.

– Tämä on hieno. Niin koskettava, kasvun puu. Onko tämä saamelaisen tekemä? pohtii Yousra, ja tunnistaa teoksen, kuvaa teoksen vieressä olevan kyltin, jossa kerrotaan tarkemmin tekijästä ja miltä Pieski on työstään halunnut kertoa.

Kierroksen jälkeen teoksia puntaroidaan yhdessä alakerran kahvipöydässä, hengähdetään ja laavataan kännykästä kuvia, joita tuli kierroksella otetuksi.

– Tämä, tämä oli erityisen hyvä!

Ja niin moni muu.

 

 

Onneksi tätä samaa Kompassissa pohjoinen – näyttelyä pääsee katsastamaan Rovaniemen Korundissa ensi vuoden toukokuussa. Mutta sitä ennen, jos vierailet Helsingissä, poikkea Korundiin. Pohjoinen on siellä upeasti esillä.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto