60 vuotta sitten kun Sallassa paloi

Ikäihmisten muistissa on synkkä ja musta aika Sallassa 60 vuotta sitten. Itärajan tuntumassa ja Venäjän puolella roihusi suuri metsäpalo, joka jätti jälkeensä hiiltyneitä puiden runkoja ja täysin palanutta metsää pilvin pimein.

Palon jälkiä korjattiin pitkin 1960-lukua. Talvimaisemissa kovilla pakkasilla v.1961 Tuntsalla oli 1000 miestä ja satoja traktoreita raivaustöissä. Tykkylumessa edettiin alkeellisissa oloissa niin mies- , hevos- ja konevoimalla.

Apu asialla

Vuonna 1961 Apu-lehti kirjoitti Tuntsan isosta savotasta. Lappilaiseen aikakauslehti päätyi kesäisenä löytönä saunan ylisiltä. Huittisten Räikänmaalla taloa pitänyt Niilo Renfors oli rakentanut saunan ja sen kylkeen pukuhuoneen. Ajan myötä tiilikaton yksi tiili oli pudonnut paikaltaan ja antanut sateen kastella 40 -senttisen tilkkeen, purueristeen, välikatosta. Purkutöissä purujen seasta löytyi repaleisten sanomalehtien lisäksi nostalginen Apu täysin luettavassa kunnossa. Lehteä selatessa sivuilta löytyi 5-sivuinen laaja tarina Sallan metsäpalosta. Jutussa ja kuvateksteissä mainitaan mm. Kouhosen Arvo ja Kullervo, Martti Karppinen, Pauli Haataja, Timo Jumisko, Raimo Tossavainen, Armas Keskinarkaus, Arvo Vitikka ja Väinö Veijola.

Puskaradio ohjasi museoon

Kun ilmoitin löydöstä Sallan puskaradiossa, siitä kirposi pitkä muisteluketju ja pyyntöjä saada juttu luettavaksi. Lauri Snellman neuvoi lähettämään jutun Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museoon Jarkko Sipolalle, joka skannaisi jutun halukkaitten luettavaksi. Samalla juttu jäisi museon arkistoihin, jossa on jo paljon muutakin aineistoa Tuntsan palosta.

Viestiketjuun yhtyi muistelemaan Timo Rautiainen, joka oli ajanut puita Kelloselän Rajavartiostolle. Antti Lahti oli kuskannut monta kuormaa sahatavaraa Tuntsan rajavartioston rakennustyömaalle Onkamon sahalta. Antti oli ollut tuolloin 15-vuotias ja mukana korjaustöissä isoveljiensa kanssa.

– Me ajettiin niitä palanneita mustia puita sinne lanssiin. Ei meitä kukaan tuntenut, kun tultiin Sallaan, oltiin mustia siitä tuhkasta.

Hannu Harju oli myös ollut nokisavotassa:

– Illalla kämpillä oli nokisia miehiä ja kämpissä paljon täitä. Kun meni kotiin käymään, niin täikammalla kun veteli valkoiselle paperille, niin ropina vaan kuulu.

Apu- lehden artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan ja skannattuna Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museossa. Museoon pääsee talvisin tutustumaan tiistaista lauantaihin kello 10-17. Lisätietoja: https://museosalla.fi/

 

Kuvat on skannattuja Apu-lehdessä ilmestyneen jutun kuvitusta.

 

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto