Bisnesleidien Lappi

Sodankylässä asuva Gold Star- yrittäjä Sally Ulich esittelee yrityksensä nettisivuja Yousra Alasaadille.

Monia muista maista Suomeen muuttanutta naista toimii yrittäjänä Lapissa.  Naiset toimivat monilla eri aloilla ravintolan pitäjinä, matkailualan yrittäjinä, opettajina, lakinaisina, hyvinvointialan yrittäjinä ja taiteilijoina.

Yrittäjyys on tehokas keino maahanmuuttajien integroimiseksi yhteiskuntaan. Luomalla työpaikkoja itselleen naiset luovat myös työpaikkoja muille ja koko perheen hyvinvointi lisääntyy.

Maahan muuttaneen naisen tie yrittäjyyteen on usein haastavampi kuin miehillä. Yhteinen haaste on vieras kulttuuri ja kieli. Lisäksi on omaan kulttuuriin liittyviä esteitä. Yksi sellainen on monissa kolmansista maista tulevissa perheissä patriarkaalinen kulttuuri, jossa nainen nähdään lähinnä kodin ja lasten hoitajana. Yrittäjyys tai työuralla etenemistä ei nähdä naiselle tavoiteltavana asiana.

Tarvitaan tukea etenkin alussa

Yrittäjyysosaamista ja verkostoja on synnyttänyt Lapin yliopiston Business Ladies -hanke kahden vuoden ajan. Mukana oli yli 120 Lapissa asuvaa yrittäjänaista ja työkielenä usein englanti, jolla iso osa koulutuksista pidettiin.

Hankkeen aikana todettiin, että kestävä liiketoiminta tarvitsee enemmän kohdennettua neuvontaa ja kanssakulkijoita auttamaan varsinkin yrittäjyyspolun alkuvaiheissa. Naiset kaipasivat kokemusten jakamista, johon verkoston kokoaminen loi pohjan. Oli avartavaa nähdä, miten toiset toimivat täällä pohjoisessa ja millaisia mahdollisuuksia on muualla Suomessa. Opintomatkoja naiset tekivät Helsinkiin, Tampereelle ja Joensuuhun, joissa tavattiin siellä asuvien maahanmuuttajanaisten omia yrityksiä, kuten kahvila, konditoria, nuudelibaari, lounasravintola ja teetuotteiden valmistaja.

Naisten kokemukset kirjassa

Business Ladies -hanke on nyt päättynyt, mutta monen mukana olleen naisen ääni kuuluu uudessa kirjassa, jonka on toimittanut rovaniemeläinen toimittaja ja tietokirjailija Maria Paldanius.

Bisnesleidien Lappi -kirja kertoo 20 Lapin maahanmuuttajanaisen yrittäjyydestä. Paldanius on haastatellut naisyrittäjiä, jotka ovat kotoisin 19 eri maasta ja asuvat eri puolilla Lapin maakuntaa. Pohjoiseen muuttaneet naiset ovat perustaneet yrityksensä monien erilaisten palveluiden tuottamiseen.

Oman yrittäjän tarinansa kirjassa kertovat mm. Gold Star yrityksen perustanut englannin kielen opettaja Sally Ulich Sodankylästä, Saarv konsulttitoimistoa ylläpitävä lakinainen Anuradha Nayak ja Kajo kotikeittiön Intisar Mushaileh Rovaniemeltä, keramiikkataiteilija Miki Kim Posiolta ja kauneussalonki Albanan yrittäjä Albana Mustafi Kemistä.

Tervetuloa tapaamaan eri puolilta maailmaa Lappiin tulleita yrittäjänaisia kirjan julkistamistilaisuuteen Arktikumin Valo-galleriaan perjantaina 16.12. kello 18 alkaen.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto