Bisnesleidien Lappi avaa oven ja kurkistaa naisten maailmaan

Muista maista pohjoiseen muuttaneet naiset ovat täynnä tarinoita. Taakse jääneitä kotimaita, lukuisia eri koulutuksia ja erilaisia töitä.

Monenlaisia kokeiluja, seikkailuja, valintoja, nousuja ja laskuja. Ja sitten päälle oman yrityksen perustaminen Lapissa.

Tällaisten naisten yritystarinoita on koottu yli 300-sivuiseen Bisnesleidien Lappi- kirjaan, jonka on toimittanut Maria Paldanius.

Hän on saanut lämpimästi kuvattua tarinoinnit naisten kanssa, hiottua tunteiden ilmaisut koskettaviksi ja ennen kaikkea saanut naisten oman äänen kuuluviin.

Yrittäjyyttä yllättäin

Monella naisella on kokemusta lukuisista töistä toisten alaisuudessa ennen Lappiin muuttoa. Viimeistään täällä pohjoisen perillä yrittäjyyden monet muodot ovat kuoriutuneet esiin, vaikka moni on aiemmin elämässään toiminut erittäin yrittäjämäisesti.

Kirjaan on haastateltu 20 naista eri puolilta Lappia Karesuvannosta Kemiin. Yrittäjät ovat kotoisin 19 eri maasta aina Australiasta Chileen, Intiasta Grönlantiin, Kiinasta Kosovoon, Ranskasta Jordaniaan ja Venäjältä Ukrainaan asti. Monille yrittäjyys on ollut se tekijä, joka on mahdollistanut pysyvämmän asettumisen Lappiin ja tulevaisuuden suunnittelun maakunnassa.

Rovaniemellä Oksanan Ekokauneuspalveluita tarjoaa ukrainalainen Oksana Krivosheyeva.  Venäläinen Julia Hochwald valmistaa saamen käsitöitä ja tarjoaa majoitusta Lauri Guesthousessa.

 

Kuva: Naisten yritystarinoista koostu teos Bisnesleidien Lappi julkaistiin joulukuussa Arktikumissa. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

Virolainen Annekreet Heinloo-Korteniemi nauttii hääpalveluitten tarjoamisesta Lapland Romance and Private Tours -yrityksessään. Käyrämön Keitaalla kiinalaista ja suomalaista ruokaa valmistaa kiinalainen Yu Lan.

Anuradha Nayak päätyi Rovaniemelle Intiasta ja tarjoaa konsulttipalveluita SAARV Business Consultancy-yrityksessään.

Judy Thai löysi tiensä vietnamilaisen ruoan äärelle ravintola-alan yrittäjäksi perustamalla Saigon Noodle Barin ystäviensä kanssa. Jordaniasta kotoisin oleva Intisar Mushaileh valmistaa leivonnaisia Kajo Kotikeittiössään. Milda Dapkeviciute asettui Ala-Nampajärven rannalle Latviasta tarjoamaan majoitusta Pandomes Aurora Igloos -yrityksessään ja elämäntapavalmennusta unfolded.me -yrityksensä kautta.

Kiinalainen Tian Zhang perusti Nova Roin, jonka Napapiirillä sijaitsevan Nova Skylandin johdosta siirtyi tarjoamaan suomalaista varhaiskasvatuksen verkko-opetusta. Ranskalainen Marion Lefevre on valokuvaaja omaa nimeään kantavassa yrityksessään. Thaimaalainen Sriprai Luksua johtaa Thaibaan-ravintolaansa.

Etelä-Koreasta Posiolle päätyi Miki Kim, joka valmistaa keramiikkaa omassa MK.Kim studiossaan. Posiolla Ylitalon Poromatkailu yritystä pitää yllä saksalainen Christina Löther-Mourujärvi.

Chileläinen Camila Silva Verdugo asuu Äkäslompolossa ja pitää yllä Lunarctica joogastudiota. Sveitsistä Ylläsjärvelle muuttanut Anja Degiampietro tarjoaa matkailijoille ohjelmapalveluita Finnometal-yrityksessään. Enontekiön Hettaan löysi tiensä latvialainen Eline Niemi, jonka yritys Tundrada valmistaa nimikylttejä poronsarvista. Kittilässä toimii Australiasta kotoisin oleva hyvinvointialan yrittäjä Lydia Lassila, joka on kehittänyt BodyIce kylmäpusseja ja Zone- hyvinvointituotesarjan.

Sally Ulich Isosta Britanniasta päätyi Sodankylään opettamaan verkossa englantia Gold Star-yrityksessään. Grönlannista Karesuvannon kautta Kiirunaan päätynyt Elisabeth Heilmann-Blind on tanssitaiteen ja kulttuurialan yrittäjä. Kosovosta Kemiin päätyi Albana Mustafi, jonka yritys on kauneushoitola Albana.

Kirjaa ei tule selatuksi, vaan tarinat tempaisevat mukaansa niin, että lukunautintoa piisaa pitkään. Yrittäjyys naisten kertomana kuulostaa hienolta ratkaisulta ja oivaltavalta tavalta erehdyksen kautta päättyä oman elämänsä voittajaksi.

 

Paldanius, Maria 2000. Bisnesleidien Lappi. Väyläkirjat.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto