Luontomatkailun suosio jatkaa kasvuaan Lapissa

Kuva: Urho Kekkosen mukaan nimetty UKK-puisto sijaitsee Savukosken, Sallan ja Sodankylän alueella ja on Lapin toiseksi suosituin retkikohde. Talvipyöräilyä UKK-puistossa kuvasi Jaakko Posti.

Lapin kansallispuistojen suosio ei ole laantunut, vaikka vuoden 2021 huippuvuoteen ei viime vuonna päästy. Suosituin kohde on Pallas–Yllästunturin kansallispuisto.

Tunturiin tulijoita on löytynyt niin kesällä kuin ruska-aikaankin. Viime syksyn ruskaa kävi ihailemassa Metsähallituksen virkistyskäyttöpäällikkö Pekka Sulkavan mukaan kuitenkin vähemmän kuin aiempina vuosina.

-Sodasta johtuva elinkustannusten nousu saattoi vaikuttaa siihen, kuinka ahkerasti pohjoisen luontokohteisiin lähdettiin loppuvuodesta lomille.

Sesonkeja on nyt kaksi: talvi ja sulan maan kausi

Retkeilijät, pyöräilijät ja muut kävijät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana löytäneet aivan uudella tavalla Lapin kesän.

– Kun aiemmin käynnit painottuivat talven hiihtokauteen, nyt meillä on ollut useamman vuoden toinen selkeä piikki käynneissä kesällä ja alkusyksystä. Lapin kesän on löytänyt uusi sukupolvi, paikalla on paljon myös lapsiperheitä. Myös luonnossa liikkumisen tavat ovat monipuolistuneet. Esimerkiksi pyörällä liikkuminen on suosittua sekä kesällä että talvella, Urho Kekkosen kansallispuiston virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

UKK- puisto toiseksi suosituin

Kun Länsi-Lapin Pallaksella oli viime vuonna kävijöitä yli puoli miljoonaa, ylsi Itäisen Lapin UKK-puisto yli 400 000 kävijään.

Uusin kansallispuisto Sallassa houkutteli lähes 60 000 retkeilijää tutustumaan alueeseen.

– Jos vertaa kansallispuiston käyntimääriä luonnonsuojelualueen käyntimääriin, Sallassa oli vilkkaampaa kuin koskaan mittaushistoriamme aikana, virkistyskäyttöpäällikkö Hely Juntunen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Matkailutuloilla iso merkitys

Kansallispuistoilla on Lapissa merkittävä vaikutus paikalliseen talouteen. Esimerkiksi vuonna 2022 Pallas–Yllästunturin kansallispuiston vaikutukset paikallistalouteen olivat 71,0 miljoonaa euroa, Urho Kekkosen kansallispuiston 44,7 miljoonaa euroa ja Pyhä–Luoston kansallispuiston 18,3 miljoonaa euroa.

Suosituimmat Lapin kansallispuistot 2022 

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto, käyntejä 594 300

Urho Kekkosen kansallispuisto, käyntejä 405 400

Pyhä-Luoston kansallispuisto, käyntejä 203 600

Riisitunturin kansallispuisto, käyntejä 62 300

Sallan kansallispuisto, käyntejä 59 300

Lemmenjoen kansallispuisto, käyntejä 18 300

Perämeren kansallispuisto, käyntejä 5 800

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto