Pitkä matka Syyriasta Rovaniemen Laajakaistaan

Harvinainen ja koskettava on kahden kirjoittajan yhteinen matkakertomus, jossa matkaa tehdään ihan eri suuntiin, mutta samaan aikaan.

Antti Autioniemen ja Mosa Zainabin taival päättyy viimein Rovaniemelle, turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen Pöykkölän Laajakaistaan. Siellä ensitapaamisessa Mosa saa kuulla Antin suusta tutun sanan: Merhaba. Siitä alkaa miesten yhteinen taival, ystävyys.

Mosa matkaa kotimaastaan Syyriasta monien Euroopan maitten läpi kohti Kemiä, Muurolaa ja viimein Rovaniemelle. Matka ei ole mikään turistimatka Turkin lentokentältä suoralla lennolla kohti lumista pohjoista, vaan matka taittuu jalkaisin, linja-autolla, kumiveneessä.

Tarina on soljuvaa kerrontaa, joka tempaa mukaansa seuraamaan askel askeleelta ja päivä päivältä kohti uutta. Sukulaiset seuraavat osin matkalla mukana ja aina löytyy joku auttamaan, tarjoamaan yösijaa. Matkaseuraa on väliin liiaksi asti ja tuntemattomien kohtaamiset tuovat mutkia matkaan. Lähdön syy selviää heti alkuunsa ja kantaa matkan tekoa kirjan loppusivuille asti.

Puoli vuotta on pitkä aika tehdä matkaa. Loputtomia kilometrejä, metsätaipaleita, öitä tuntemattomassa ja suunta kohti tuntematonta.

Antin matkanteko on täysin toisenlaista ja motiivit ihan muita. Myös kerronnan tyyli haastaa lukijaa, hyvällä tavalla.

Kirjaa saa mm. Suomalaisesta Kirjakaupasta ja tilatuksi myös netistä.

Zainab, Mosa & Autioniemi, Antti. 2022. Ei paratiisia, ei maistereita. Sininen jättiläinen.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto