Ukraina Rovaniemellä

Moni rovaniemeläinen on ollut jotenkin mukana tukemassa Ukrainasta Rovaniemelle muuttaneita.

Yksi tapa on ollut antaa lahjoituksia tarvitseville. Talviset vaatteet ja urheiluvälineet, keittiötarvikkeet ja lelut ovat löytäneet uusiin koteihin.

Rovaniemellä toimivat Lions Club -aktiivit ovat olleet viime syksystä mukana keräämässä, lajittelemassa ja jakamassa Rovaniemeltä turvaa hakeneille ukrainalaisille tarvikkeita yhdessä Stand with Ukraine -toimijoiden kanssa. Saarenkylässä sijaitseva Ritarinteen vanha päiväkoti on täyttynyt lahjoituksista. Monesta perustarvikkeesta on ollut puute, kun oman kotimaan on joutunut jättämään.

– Talvipakkasilla tarvittiin paljon lämmintä vaatetta. Saimme villavaatteita, käsin kudottuja sukkia ja lämpimiä pipoja ja talviseen urheiluun suksia ja luistimia sekä lapsille leluja, kertoo lokakuusta lähtien mukana toimintaa organisoimassa ollut Marjo Romakkaniemi.

 

 

Kuva: Marjo Romakkaniemi ja muut Lions- aktiivit ovat mukana auttamassa ukrainalaisten organisoimien lahjoitusten lajittelussa ja esille panossa Ritarinteen vanhassa päiväkodissa. 

 

Kohti yhteisiä harrastuksia

Vapaaehtoistyön myötä Lions-klubilaiset heräsivät ajattelemaan, että mitä sitten, kun talvi on ohi. Ihmiset jäävät Rovaniemelle ja pohjoiseen. Lisää väkeä myös odotetaan tulevaksi, sillä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan tuntuu jatkuvan. On aika päästä tutustumaan paikallisiin ja saada mielekästä tekemistä vapaa-ajalle.

Kumppaniksi löytyi Kotokunnan Rovaniemen Vastaanottokeskus. Vastaanottokeskuksen ja SPR:n vastaanottokeskuksen asiakkailta ja Lions Clubin aktiiveilta saatiin tietoa ja tehtiin kysely, jossa kartoitettiin opinto- ja harrastetoiminnan tarpeita.

– Lapin Ely:n koordinoiman tuoreen Lapin maahanmuuttostrategian ytimessä on ajatus siitä, että Lappi on koti kaikille. Strategiassa edellytetään poikkihallinnollista yhteistyötä ja toimijoiden sitoutumista. Haluamme olla mukana yhteistyössä ja löytää tahoja, jotka haluavat konkreettisesti edistää asiakkaidemme harrastus- ja opintotoimintaa Rovaniemellä, kertoo Rovaniemen Kotokunnan vastaanottokeskuksen johtaja Reko Silvenius.

Ystävänpäivän Etkot 13.2.

Kotokunta on kutsunut rovaniemeläisiä yhteistyötahoja mukaan Ystävänpäivän Etkoille maanantaina 13.2. kello 17–19 Ounasrinteen vanhalle kirjastolle. Tarkoitus on etsiä ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin.

Aina voi tehdä yhdessä ja tavata, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan.

– Ei tarvitse ajatella, että en voi olla mukana, kun en osaa uusien tulijoiden kieltä eivätkä he minun. Tämä ilta on tarkoitettu niille toimijoille, joilla on halu lähteä tekemään töitä, kertoo Liisa Isomaa, joka on valmistelemassa ukrainalaisille harrastustoimintaan mahdollisuuksia.

Illan aikana kartoitetaan yhteistyömahdollisuudet ja ideoidaan asiakaskyselyn pohjalta seuraavia askelmerkkejä ja miten myös vapaaehtoiset voisivat olla mukana tukemassa kotoutumista.

– Toivomme mukaan eri tahoja, joilla on halua auttaa harrastuksiin pääsyssä. Maailmanlaajuinen Lions järjestö on myöntänyt Rovaniemen toimijoille avustuksen, jonka turvin voimme ostaa eri yhdistyksiltä ja muilta tahoilta palveluita, liikunta- ja uimalippuja, maksaa sisäänpääsymaksuja ja osallistumismaksuja.

– Voisi syntyä vaikka tanssiryhmä, joka etenee omaa tahtiaan ukrainan, suomen, englannin ja venäjän kielellä. Lapsilla on omia toiveita, ja tarvitaan varmaan myös suomen kielen opetuksen järjestämistä kotoutumisen tueksi.

TULE MUKAAN TUTUSTUMAAN 

Mitä: Ystävänpäivän Etkot. Avoin tilaisuus kaupunkilaisille päästä tutustumaan ja kuulemaan, mitä harrastus- ja opintotoiveita Rovaniemelle Ukrainasta muuttaneilla turvapaikanhakijoilla on. Kahvi- ja pullatarjoilu.

Milloin: Maanantaina 13.2.2023 kello 17-19.

Missä: Ounasrinteen vanha kirjasto, osoite: Salmenperä 2, Ounasrinne.

Järjestäjät: Lions Club, Rovaniemi, Kotokunta Oy, #standwithukraine.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto