26.8. juhlitaan Urho Kekkosen kansallispuistossa

Luirojärvi iltavalossa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva: Juha Kaipainen, Metsähallitus.

40-vuotta luonnon puolesta. Tätä taivalta juhlistetaan Aurora-tuvalla kello 13–16.

– Lämpimästi tervetuloa juhlimaan, kuuntelemaan puheita ja musiikkia. Puheiden aiheina on pohjoinen luonto sekä kansallispuiston merkitys paikallisille kunnille, poronhoidolle, matkailulle ja retkeilylle. Juhlan päätteeksi on kahvitarjoilu, josta huolehtii Saariselän kyläyhdistys, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Kristiina Aikio Metsähallituksen Luontopalveluista.

Suomen Luonnon päivä 26.8.

Urho Kekkosen kansallispuisto Saariselän maisemissa perustettiin vuonna 1983.

Kansallispuiston perustamisadressin ensimmäisenä allekirjoittanut presidentti sai kansallispuiston 80-vuotislahjaksi. Urho Kekkosen kansallispuistossa suojellaan ainutlaatuista Peräpohjolan ja Metsä-Lapin metsä-, suo- ja tunturiluontoa sekä turvataan poronhoidon edellytyksiä. Kansallispuiston uhanalaisimpia lajeja ovat maakotka ja raakku eli jokihelmisimpukka.

Kansallispuisto on retkeilijöiden suosiossa ja viime vuonna kävijöitä oli yhteensä 405 400. Suomen tihein verkosto päivä-, autio- ja varaustupia sekä muita taukopaikkoja tarjoaa luonnossa liikkujille ikimuistoisia hetkiä. Luontopolkuja ja päiväretkiksi soveltuvia teemareittejä löytyy niin Saariselältä kuin Kiilopäänkin alueelta. Alueen pohjoisosa on tunturierämaata, jossa on yli 500 metriä korkeita tuntureita.

Päivää pääsee juhlistamaan Suomen Luonnon päiväksi nimettynä päivänä, josta on muodostunut syksyn alun suosittu ulkona liikkumisen ja myös yöpymisen päivä.

 

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto