Rovaniemen Wanhat Markkinat

Wanhat Markkinat järjestetään 18.-21.8. vanhan torin alueella ja Kemijokivarressa. Kuva: Wanhat Markkinat.

Joka vuosi lukuun ottamatta korona-aikaa on Rovaniemellä järjestetty houkutteleva tapahtuma Wanhat Markkinat.

Se on kaiken kansan ja vanhojen perinteiden tapahtuma. Tarjolla on mm. perinteisiä käsitöitä. Myyntikojujen lisäksi markkinoilla on paljon erilaisia esiintyjiä ja kilpailuja. Tavoitteena on kokea markkinapöhinää vähän kuin ennen vanhaan.

Vanha tori on rakennettu talkoovoimin perinteisin välinein ja vanhaan tyyliin Rovaniemelle Kemijoen rantaan. Suurin osa osallistujista, erityisesti myyjät, käyttävät perinteisiä vaatteita, jotka muistuttavat kaikkia menneistä päivistä ja historiasta.

Olen asunut Rovaniemellä 6 vuotta ja joka vuosi olemme olleet siellä perheen ja joskus vieraidemme kanssa. Uskon, että tapahtumalla on suuri vaikutus historian näyttämiseen nykyisille sukupolville. Joka vuosi mukana on paljon nuoria myyjinä ja osallistujina.

Tänä vuonna Wanhat Markkinat on avoinna 18 – 21. elokuuta.

Ahad Maroufi

 

Rovaniemi Old Market

One of the most attractive events in Rovaniemi is held every year in August. This Old Market is in finish called Wanhat Markkinat.

Old Market is an event for all nations and for old traditions. There are for example traditional handicrafts available. In addition to market stalls, there are also a lot of different performers and competitions. The aim is to experience the market buzz a bit like in the old days.

Old market has been built by volunteers with traditional equipments and in old style. The place is situated at Rovaniemi Old Square Market on the side of Kemijoki River. Most of the participants, especially the vendors, wear traditional clothes that reminds everyone the past days of history.

I have lived in Rovaniemi for 6 years now. Every year we have been there with family and sometimes with our guests. I think it has a great impact in showing the part of old history to recent generations. Every year I can see the adolescents and youth either as a seller or a customer and visitor.

This year Market is open during 18th to 21st August in the same place that it has been every year.

 

Ahad Maroufi