Ruska houkuttelee Lappiin

 

Syyskauden matkailu Lapissa parhaimmillaan on luonnosta ja monimuotoisuudesta nauttimista.

Pimenevissä syyskuun illoissa lämpötilat voivat vaihdella yöpakkasista pariin kymmeneen asteeseen, joka tuo matkailijalle mahdollisuuden ihailla niin ruskaa kuin revontulia. Samaan aikaan voi luontoreiteillä vielä nauttia lämpimistä ja aurinkoisista päivistä.

Syyskausi tuo Lappiin erityisesti kotimaisia matkailijoita.

Yksi suosituimmista viime vuosien harrastuksista, maastopyöräily, on tullut jäädäkseen Lapin tunturikeskusten ohjelmanumeroksi. Useat suomalaiset lähtevät syksyllä oman tai vuokrapyörän selässä tutustumaan Lapin kansallismaisemiin ja -puistoihin. Myös jalkaisin patikointi on suosittua.

– Viime vuosina on kunnostettu runsaasti kävely- ja maastopyöräreittejä, joten luonnossa on nyt loistavat mahdollisuudet ulkoiluun. Esimerkiksi aivan Yllästunturin kupeesta alkaa Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja siellä helpoille reiteille voi suunnata lapsen tai koirankin kanssa. Vaativammalle ulkoilijalle löytyy myös omat reitit, kertoo Levin ja Ylläksen aluejohtaja Tommy Sippo.

Ruska alkaa nyt

Ruskamatkailu, puiden väriloisto, porot ja kuukkelit ja nuotiokahvit kodassa tuovat monelle retkeilijälle elämyksiä.

Lämpötilat voivat yhden vuorokauden aikana vaihdella yöpakkasista 20 asteen lämpötiloihin.

– Lapin luontoon kuuluvat nopeat muutokset. Ruska alkaa aina elo-syyskuun vaihteessa ja kestää pitkälle syksyyn. Pimenevällä iltataivaalla voi nähdä nyt myös revontulia, jotka nekin elävät hetkessä: ne voivat tanssia upeissa väreissä taivaalla ja hetken päästä kadota. Lähtökohtaisesti niitä kannattaa katsella hieman kauempana piha-alueelta, mutta muuten paras paikka nähdä niitä on vain kääntää katse pohjoiselle taivaalle missä tahansa, kuvailee Pallas-Hetta-Kilpisjärven aluejohtaja Esa-Matti Tamminen.

Ruoka kruunaa luonnon nautinnot

– Syysmatkailuun kuuluu luonnollisesti myös hotelliemme erinomaiset aamiaiset ja muu ravintolatarjonta ja live-musiikki. Esimerkiksi Äkäshotellin Pirtukirkko-ravintolassa on joka ilta huipputason live-musiikkia, joka kruunaa luonnossa vietetyn päivän, Sippo summaa.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto