Perämeren kylmä hohkaa turistin lämpimäksi

Reinald ja Reideon Low pääsivät laskeutumaan Perämereen turvamiehen hoivissa.

Ruotsin Lappi pystyy hyydyttämään matkailijan.  Axelsvikissä, vain parin tunnin ajomatkan päästä Rovaniemeltä avautuu Båtskärnäsin sataman erikoisuus, Polar Explorer risteily maailman suurimmalla matkailujäänmurtajalla.

Upouusi matkailutuote on Polar Explorer -yrityksen hankkima maailman suurin matkailukäyttöön sopiva jäänmurtaja. Kaverina on toinen pienempi, jonka kyydissä pääsee merelle silloin kuin jää on vielä parikymmensenttistä.

– Elämysristeilylle pääsee huhtikuuhun 12. päivään asti, varmistaa Olga Robachan, joka miehensä Alonin kanssa hoitaa uutta talvista ohjelmapakettia.

Uutuusristeilyjen myynti aloitettiin syyskuussa, ja nyt jo nyt puolet kapasiteetista on myyty.

– Joulu on varattu ja tammi-helmikuussakin täysiä risteilyjä, selvittää Olga varaustilannetta.

Kannelta kellumaan

Miltä kuulostaisi päästä päiväretkelle eksoottiseen arktiseen mereen, kellumaan lämpimässä kumipuvussa ja sitten vielä kävelemään meren jäälle? Aivan jotain muuta kuin joulupukkia, poroa, moottorikelkkaa ja huskeja. Ulkoilun päälle saisi Barbeque Loungessa nauttia ulkokannella herkkuja ja lämmikettä, sisätiloissa vielä kahvitella.

Ainakin ulkomaalaisia risteily viehättää. Jäänmurtajan kannella edetään sujuvasti kapeita portaita konehuoneeseen, sieltä metelistä mutkan kautta yläkannelle kuuntelemaan, miten jää murskaantuu vasten kylkeä. Se sointi on paljon lempeämpää kuin moottorin jyrinä.

78-metrinen pitkä ja 14 metriä leveä murtaja on jo nähtävyys itsessään. Valtava paatti, jonka sisään mahtuu 160 matkustajaa, liki 4 bussilastillista väkeä. Ikää murtajalla on yli 40 vuotta.

Laiva irtaantuu satamasta 70 kertaa ennen huhtikuun puoliväliä. Kolmessa tunnissa ehtii tutustua itse jäänmurtajaan sisältä ja ulkoa, uida meressä pelastuspuvussa ja nauttia lämmintä juotavaa. Ehtii ottaa kuvan jos toisenkin, itsestään ja kavereistaan arktisella alueella.

– Kyllä kolme tuntia on ihan maksimi aika olla meren päällä. Tässä ajassa ehtii kokea sen, mitä varten risteily on tehtykin, saamaan kokemus, ja aika arktistahan tämä on, vaikka ei kova pakkanen olisikaan, selvittää Olga Robachan, jolle turistien kanssa toimiminen on tuttua jo entuudestaan.

Hallitusti veden armoile

Veteen asettautuvat myös matkalaiset Singaporesta.

Perhe Low nauttii eksoottisista elämyksistä yhdessä.

Perhe Low on ehtinyt käydä jo mutkan Islannissa, kiepsauttaa Helsingin kautta Ivaloon ja Rovaniemelle pariksi päiväksi. Sieltä taittui mukavasti päivämatka pohjoiseen Ruotsiin.

– Näimme revontulet Arktikumin rannassa, ihan muutaman minuutin ne olivat taivaalla, kertoo perheen äiti Patricia. Revontulet lienee suurin haave, ja onneksi sekin matkan aikana on toteutunut.

Perheen kaikilla jäsenillä on laite, jolla otella kuvia. Isä James kantaa raskaampaa kalustoa ja nappaa väliin puhelimen kameralla muistoja jäästä. Pojat Reinald ja Reideon tyytyvät pienempään kameraan. Aikaa on myös tehdä kengillä omaa kuviota meren jäällä olevaan lumipeittoon.

Viimein nelikko astelee vaatteiden vaihtoon lämpimään sisätilaan. Oranssissa kumipuvussa tarkenee, kävely puku päällä muistuttaa hieman pingviinin tepastelua. Veteen laskeutuminen tuntuu ensi alkuun oudolta, mutta suolaveden päällähän tässä lillutaan, kai se kelluttaa pakkasellakin. Suusta huokuu pakostakin pikkasen huuraa, ja on ihan pakko hieman maistaa merta, suolaista se on.

Jääkansi on onneksi ihan vieressä ja kellutusasu kannattaa. Usvainen ilma tuntuu kuuluvan kuvaan, tekee hommasta eksoottisen, ja arktisen.

Turhaan ei matkaa kuvata epätavalliseksi kokemukseksi, sitä tämä todella on. Paikoilleen jähmettynyt meri ei kelluta näin Viron lautoilla, ei kuulu pyrske eika pakkasjään paukunta. Kauneutta piisaa vastarannalle asti, jota tosin ei näe.

Jään vahvuus on 20 senttimetriä, se riittää kannattelemaan vaikka autoa.  Jääkansi vahvistuu pitkin kevättä ja pääsiäisen aikaan sen luvataan hipovan paria metriä.

James Low valtuutettiin ottamaan kuvia, kun hollantilainen avantouimari pulahti uimaan viideksi minuutiksi hyiseen Perämereen.

Erikoisemmalle matkalle voi ottaa suuntaa osoitteessa  www.icebreaker.fi

Teksti Riitta Kemppainen-Koivisto