Martimoaapa – Lounais-Lapin helmi

Martimoaavan soidensuojelualuetta voi ihailla lintutornista käsin. Kuva: Pia Jaakola.

Martimoaavan hieno soidensuojelualue on vain pienen matkan päässä Perämeren rannikolta. Martimoaavalla voi tehdä muutaman tunnin päiväretken tai yöpyä jossain alueen useista autiotuvista tai laavuista. Suoalueen läpi kulkee Penikoiden kivikkorinteiseltä vaarajaksolta läpi laajojen soiden itään Martimojärvelle 13 kilometrin vaellusluontopolku. Itäosassa on erityisesti lapsille suunniteltu kolmen kilometrin luontopolku ja pidempi yhdeksän kilometrin rengasreitti Järviaavan ympäri.

Näkymiä palovartijan tornista

Laajoille soille antaa lännessä kontrastia Penikoiden vaarajakso. Kannattaa patikoida pari kilometriä Keski-Penikan huipulle ja kiivetä siellä olevan entiseen palovartijan torniin, sillä sieltä avautuvat laajat maisemat pitkälle joka suuntaan.

100 lintulajin Martimoaapa

Martimoaapa on lintujen ja lintuharrastajien paratiisi, sillä siellä pesii lähes 100 lintulajia. Hyvällä onnella hiljainen kulkija voi havaita erämaiden arkoja asukkeja, kuten kuikan, kaakkurin, kurjen tai laulujoutsenen. Pikkujärven pohjoispuolisesta lintutornista on hyvä näkymä Martimojärven linturikkaalle allikkoalueelle.

Soidensuojelualueen maastoissa on kulkenut sata vuotta sitten kieltolain aikaan vanha pirtun salakuljetusreitti. Pirtua tuotiin Ruotsista Perämeren karikkoisia vesiä pitkin. Pirtukaravaanit kuljettivat pirtua kantamalla reppuselässä 10 litran kanistereita salaista reittiä pohjoiseen.

 

Keski-Penikan päivätuvalla pääsee retkeilijä tankkaamaan ja lepäämään. Kuva: Juha Paso.