Enontekiöllä juhlitaan pitkin vuotta

Saana revontulien loisteessa. Kuva: Tiia Pulkkinen

100-vuotiaan Suomen lisäksi Enontekiö juhlii 140-vuotiasta kuntaa, 270 täyttävää seurakuntaa ja 100-vuotiasta saamelaisten rajat ylittävää pohjoismaista yhteistyötä. Näitä ja muita tapahtumia on juhlavuodelle kertynyt liki 300. Juhlavuoden yhteisenä teemana on Met tehemä yhessä – Revontulten maassa.

– Juhlavuosi on selvästi innostanut enontekiöläisiä. Samalla tämä osoittaa Met tehemä yhessä –hengen voiman. Näin pienestä väkimäärästä löytyy uskomaton voima ja halu tehdä näin paljon yhteisiä tapahtumia. Yhteiseen kalenteriimme on kirjattu jo kolmatta sataa tapahtumaa. Ei voi muuta kuin ihmetellä ja kiittää nöyrästi kaikkia tapahtumien järjestäjiä, kertoo kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Helmikuun alusta maaliskuun puoliväliin tehdään Enontekiön kyliin yhdessä ainakin 100 lumiveistosta koristamaan Juhlavuotta, kertoo juhlavuoden koordinaattori Anne Keskitalo – Hohti.

Jään- ja lumenveistokisat, Marianpäivät, kirja ja kunnan oma laulu

Maaliskuussa kisataan Pohjoismaiset Jään- ja lumenveiston kisat. Perinteiset Hetan Marianpäivät maaliskuun lopulla ovat saamelaisten juhla kulttuuriesityksineen ja poro- ja suopunginheittokisoineen. Hetan Musiikkipäivillä pääsiäisenä nautitaan huipputason musiikista ja hiihtelystä hohtavilla hangilla. Enontekiön seurakunta juhlii kesäkuun alkupuolella vuosiaan ja 65-vuotiasta upeaa kirkkoa. Enontekiön kunta juhlistaa vuosiaan Enontekiön Väärtipäivillä elokuun lopulla.

Juhlavuosi huipentuu Itsenäisyysviikolle. Tuolloin Saanatunturi Kilpisjärvellä valaistaan Luminous Finland 100 –valotaideteoskokonaisuuteen liittyen. Valmisteilla on Enontekiö-kirja ja Meiän Enontekiö –laulu, joka valmistuu helmikuun Laulupajassa. Laulu on tarkoitus esittää enontekiöläisten ja Enontekiön ystävien yhteisesityksenä elokuussa Väärtipäivillä.