Kolmen valtakunnan rajapyykki

Bongaa kolme valtakuntaa parissa minuutissa Kilpisjärvellä Mallan luonnonpuiston rajapyykillä. Kuva: Heidi Nousiainen.

Rajapyykki seisoo Mallan luonnonpuistossa Enontekiön Kilpisjärvellä. Siellä kohtaavat Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat. Alun perin rajapyykki pystytettiin vuonna 1897 kivistä rakennettuna. Perimätiedon mukaan työmiehet kantoivat kiviä viikon, ennen kuin rakennelma oli valmis. Merkki ei kuitenkaan kestänyt kevätjäiden myllerrystä. Vuonna 1926 tehtiin nykyinen, betoninen pyykki.

Malla-laiva kulkee kesäisin Kilpisjärven kylästä Koltalahteen, josta on vajaan kolmen kilometrin kävely pyykille. Laivamatka kestää noin puoli tuntia ja koko retki kolme tuntia. Lisätietoa: http://www.mallalaiva.com/

Rajapyykille pääsee myös kävelemällä 11 km matkan Mallan luonnonpuiston halki. Rajapyykin saa vapaasti kiertää, jos ei ole tullattavia tavaroita. Pohjoismaiden kansalaisilla ei tarvitse olla mukana edes passia.