Ensimmäiset lastenlevyt inarin- ja koltansaameksi

Tekijätiimi Tiina Sanila-Aikio, Heli Aikio, Inger-Mari Aikio ja Miro Mantere sai valmiiksi lastenlevyt inarin- ja koltansaamen kielillä. Kuva: Jasmin Semenoff

Maailman ensimmäiset lastenlevyt inarin- ja koltansaameksi julkaistaan Skábmagovat-elokuvafestivaalien yhteydessä Inarissa 26.1.2017.

Iman eli Inger-Mari Aikion lastenlevyn “Ima mánážat” laulut on kääntänyt koltansaameksi Tiina Sanila-Aikio ja inarinsaameksi Heli Aikio. He ovat myös opastaneet laulajia ennen nauhoituksia ja niiden aikana. Alkuperäiset laululyriikat on kirjoittanut pohjoissaameksi Inger-Mari Aikio. Laulut on säveltänyt, nauhoittanut, miksannut ja tuottanut Miro Mantere. Hän myös soittaa levyllä yhdessä muiden ammattimuusikoiden kanssa.

“Ima da Tiina päärna” –levyllä laulavat Elli-Dåʹmnn Aikio, Pirita Lotvonen, Hannele Fofonoff, Anna Lumikivi, Pieti Niemenmaa, Tiina Sanila-Aikio, Heidi Gauriloff, Pauliina Feodoroff, Lilja Ljetoff, Jasmin Semenoff ja Tauno Ljetoff. “Ima já Heli párnááh” -levyllä ovat mukana Siiri Angeli, Rauna Merkku, Sáárá Seipiharju, Pinja Krupula, Sofia Krupula, Ronnjá Nikula, Miro Turunen, Heli Aikio, Elina Kotikangas ja Jyri Hetta.

Levyllä on 12 laulua, jotka käsittelevät monenlaisia asioita eri musiikkityylien kautta. Aiheena on mukavia juttuja lätäköissä läträämisestä, hiiriperheen elosta ja mummun letuista. Laulut kertovat kuitenkin myös vakavammista asioista, jotka ovat monelle lapselle arkea kuten vanhempien avioerosta tai juomisesta. Lauluissa puhutaan myös kiusaamisesta ja eri murteista.