Inarin Skábmagovat teemana Pohjois-Amerikka

Inarin alkuperäiskansojen elokuvafestivaalien taiteellisena johtaja toimii Jorma Lehtola. Kuva: Skábmagovat

Yhdysvaltain ja Kanadan alkuperäiskansojen elokuva nousee valokeilaan, kun Inarin Skábmagovat-festivaali järjestetään 20. kerran 25.-29. tammikuuta 2018. Myös alkuperäiskansojen taistelu ja aktivismi saavat oman sijansa juhlavuoden ohjelmistossa.

– Pohjois-Amerikan ensimmäinen alkuperäiskansojen ohjaama ja tuottama elokuva, Chris Eyren Smoke Signals, täyttää 20 vuotta. Yhteisen juhlavuoden hengessä on hyvä hetki katsoa ja kuulostella, mitä kentällä on sen jälkeen tapahtunut, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

Standing Rockista Tenolle

Yhtenä alateemana vuoden 2018 Skábmagovilla on taistelu. Elokuvia on luvassa niin Standing Rockin vastarinnasta Yhdysvalloissa, Kanadan inuiittien alueilta kuin Utsjoen Tenoltakin.

– Alkuperäiskansat ovat selvästi korottamassa ääntään. Standing Rockissa taistellaan öljyputkea vastaan, kun taas esimerkiksi inuk-ohjaaja Alethea Arnaquq-Barilin Angry Inuk on länsimaisten järjestöjen vinoutunutta eläintensuojelua raikkaasti läksyttävä dokumentti, Lehtola toteaa.

Menestysten vuosi

Oman leimansa juhlavuodelle antaa saamelaiselokuvan viimeaikainen menestys. Katja Gauriloffin Kuun metsän Kaisa voitti Jussi-palkinnon ja parhaillaan Amanda Kernellin elokuva Saamelaisveri on ehdolla sekä Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon, että Euroopan parlamentin Lux-palkinnon saajaksi.

Muutenkin alkuperäiskansojen elokuvalla menee hyvin. Inuk-ohjaaja Zacharias Kunukin eeppinen Atanarjuat – The Fast Runner (2001) valittiin juuri Kanadan kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi, ja maoriohjaaja Taika Waititi on siirtynyt Hollywood-tuotantojen pariin.

Pääset lukemaan Lappilaisen ja Kelkkalehden maksutta täältä