Riikolla monta nimipäivää

Valo ja Riiko ovat kaunis nimipari veljeksille.

Ei tainnut poika pienenä tietää, että saisi nauttia elämänsä aikana useammasta nimipäivästä pitkin vuotta. Ortodoksisen kalenterin mukainen Riiko saa juhlia Reijon ja Rekon päivänä 12.3., mutta myös kolme kertaa tammikuussa, kerran syyskuussa ja kolme kertaa vielä marraskuussa. Tätä juhlaa!

Mutta juhlamieltä on Riikolla kyllä useamminkin. Siitä pitää huolen kaksosveli Valo. Näin voi päätellä, kun seuraa poikien elämän hetkiä kuvista, joita äiti Annika tai isä Ilari napsii ja laittaa jakoon tutuilleen. Tuntuu, että aina on joku kelmeily menossa, kisataan kunnolla, lasketaan mäkeä vaikka ylämäkeen ja hullutellaan keskellä arkea. Valo ikään kuin kuuluu Riikon kylkeen ja Riiko Valon kylkeen.

Riiko on etunimenä 53 miehellä, eli harvinaisten miesten sarjaan Hanhivaaran Riiko kuuluu. Nimi kuuluu sarjaan erikoiset poikien nimet. Sellaisista nimistä on koottu erillinen lista, josta löytää nimiä, joita on ehdotettu lapsille nimeksi Suomessa.

Millaisena Riikon nimipäivä lähtee sunnuntaina 12.3. käyntiin?

– Silloin juhlitaan sattumoisin Valon ja Riikon 4-vuotissynttäreitä, vaikka oikea synttäripäivä olisi 6.3. Mutta koska se on maanantai, niin silloin on vähän huono juhlia. Eli kavereita, kakkua ja lahjoja tiedossa, joskaan ei nimipäivän ansiosta, kertoo äiti-Annika tulevasta.

Juhlitaanko perheessä poikien nimipäiviä?

– Ei yleensä ole ollut tapana. Säkällä joskus joku muistaa nimpparit.

Sen verran Riiko nimi on harvinainen, että vastaan ei ole tullut toista samannimistä.

Mutta mistä nimi tuli, kuka keksi?

Ilari-isä keksi nimen. Kuvataiteilija Riiko Sakkisen nimestä se taisi tulla. Se on kiva: persoonallinen mutta ei kummallinen. Sopii suuhun. Sopii Riikon persoonaan. Ja Valo ja Riiko ovat kaunis nimipari veljeksille.

Lue maksuton Lappilainen kokonaisuudessaan täältä