Monesta pihasta löytyy laiton halkopino

Väärin säilytetyt klapit ovat tulipaloriski.

Väärin säilytetyt klapit ovat tulipaloriski.

Monessa perheessä saattaa talon seinää vasten olla pinottuna halkopino. Sellainen on tuttu näky monessa pihassa, mutta idyllinen pino saattaa olla laiton.

Paloturvallisuussyistä puuta ei saa kuivata eikä säilyttää puuseinää vasten, vaan vähintään kahdeksan metrin päässä asuinrakennuksesta. Puut voivat myös vaurioittaa seinän rakenteita ja kastuessaan aiheuttaa kosteusvaurioita seinäpintaan ja kerätä home- ja sienikasvustoa. Myös autotalli ja autokatos ovat laittomia säilytyspaikkoja puupinoille.

Tiukan pressun alla puu kostuu ja homehtuu, eli ei hyvä homma sekään. Tuoreessa puussa on noin puolet vettä, joten klapien pitää antaa kuivua ennen polttamista. Kevät on hyvä aika pohtia, millaista säilytystilaa, liiteriä, vajaa kesälomalla voisi kotipihaan kyhätä puitten kuivaamista varten.

Kuiva puu syttyy helpommin, palaa puhtaammin ja antaa paremman lämmitystehon. Kun viet klapeja saunalle, anna niiden siis kuivaa ensin hyvin.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto