Vältä käyntiä naalin ruokinta-automaateilla

Naali on maamme uhanlaisimpia eläimiä. Niitä varten on asetettu ruokinta-automaatteja ja riistakameroita syrjäisille tunturialueille. Kuva: Petteri Polojärvi/Metsähallitus

Naali oli sata vuotta sitten yleinen Enontekiön ja Utsjoen tunturialueilla ja myös osassa Inaria. Tämän jälkeen kanta pieneni nopeasti. Kannan romahdukseen liittyviä syitä ei varmuudella tiedetä. Tänä päivänä naalin paluun suurin uhka on ilmastonmuutos sekä kettu kilpailemalla samasta ravinnosta sekä tappamalla naaleja.

Ruokinta-automaatit ovat tärkeitä naalille, ja pelkkä automaatilla pitempään viipyminen voi häiritä aran naalin tuloa automaatille. Ruokintapaikat hoidetaan yhdessä osana Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteistä Naali Interreg -hanketta. Ruokinnan lisäksi maat tekevät yhteistyössä mm. naaliviestintää, kouluttavat vapaaehtoisia naali-inventoijia ja yhtenäistävät naalin suojelemiseksi tehtävää työtä eri maissa. Hanketta vetää Norrbottenin lääninhallitus.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä