Majavajahtia ei Lapissa

Majavakanta on harva Oulussa ja sitä pohjoisempana. Kuva: Petri Vartiainen

Keväinen majavajahti käynnistyy elokuussa muualla Suomessa, mutta Lapissa pyyntiin ei ole aihetta. Majavakannan vähentämisellä ennaltaehkäistään metsä- ja peltovahinkoja lähinnä Pohjois-Karjalassa ja Savon mailla. Pyyntivälineenä käytetään pääasiassa kivääriä, metsästysjousta tai heti tappavia rautoja.

Majava on arvokas riistaeläin, josta hyödynnetään kestävä turkis ja maukas liha. Lisäksi kallosta saadaan valkaisemalla hieno metsästysmuisto. Majava tarjoaa metsästäjälle mielenkiintoisen keväisen pyyntimuodon, kun monien muiden lajien metsästysaika on jo loppunut.

Vuoden 2013 laskennoissa löydettiin yhteensä 1376 kanadanmajavan pesää. Kanta olisi tämän perusteella vähintään 3900 ja enintään 7200 kanadanmajavaa. Kanadanmajavakanta on tihein Pohjois-Karjalassa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa. Kaakkois-Suomessa ja Kainuussa on kohtalainen kanta, kun taas Keski-Suomessa ja Oulussa kanta on harva. Hämeessä majavien esiintyminen on laikuittaista.

Lappilainen lehden pääset lukemaan maksutta täältä