Punkit pohjoisessa

Punkin eli puutiaisen levinneisyydestä on saatu tutkimustuloksia. Turun yliopistossa on selvitetty liki 2000 näytettä. Niistä saatiin selville, missä asti punkkeja jo on ja missä puutiaisaivotulehdusta aiheuttavia TBE-viruksia ja Borrelia-bakteereja esiintyy.

– Näiden ensimmäisten tutkittujen näytteiden mukaan 15 – 20 % puutiaisista kantoi Borrelia –bakteeria. Puutiaisaivokuumevirusta kantoi 1,5 % puutiaisista, kertoo tutkija, filosofian maisteri Jani Sormunen Turun yliopistosta.

Määrä lisääntynyt

Borreliaa kantavia puutiaisia löytyi ympäri Suomea. Punkkien määrä on lisääntynyt ja useilla alueilla määrät ovat moninkertaistuneet.

Viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen sairastui viime vuonna 61 ihmistä lähinnä eteläisessä Suomessa. Hoitokeinoa ei ole, mutta rokote auttaa suojautumaan. Pahimmillaan puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pysyviä neurologisia vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia, jopa kuoleman.

Borrelioosia vastaan sitä vastoin ei ole olemassa rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Tutkijat kiittävät kansalaisia aktiivisuudesta puutiaisnäytteiden lähetyksessä. Yleisö lähetti tutkijoille tutkimustarkoitusta varten kaiken kaikkiaan 20 000 puutiaista. Pohjoisessa punkkihavaintoja on tehty Kemin, Pellon ja Rovaniemen korkeudella.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä