Tunnista kala

Suomen kalojen tunnistusopas. Kuva: Kalatalouden keskusliitto ry.

Kaloja piisaa jos minkä sorttista. Jollekin syömäkalaksi kelpaa mikä laji tahansa, kunhan vain on kalaa.

Toinen nyrpistää jollekin lajille ja paljon on myös niitä, joita kalan perkkaus ja käsittely tuottavat tuskaa. Silloin ei myöskään terveellinen kala pääse pannulle tirisemään, ei kattilaan porisemaan eikä savustuspönttöön maustumaan.

Särkikala, järkikala

Jos olet joskus miettinyt, onko koukussasi särki vai säyne, verkon alareunassa simppu tai tokko, niin apua tähän hätiin on olemassa. Kalatalouden Keskusliiton julkaisemassa Suomen kalojen tunnistusoppaassa esitellään kaikki Suomen vakituiset kalalajit ja eräät satunnaislajit. Kalatietoutta ja lajin tunnistusta helpottavat värilliset piirroskuvat ja tuntomerkit.

Suomessa vähän lajeja

Suomen kalaston lajimäärässä ei ole retosteltavaa. Kalat leviävät tänne perukoille hitaasti eivätkä kylmä, saati rannikkovesien vähäinen suolapitoisuus houkuttele vaeltamaan isoilta meriltä tänne asti. Kuitenkin 100 kalalajia Suomesta on tavattu ja niistä noin 70 elää meillä vakituisesti. Nämä kalalajit esitellään Suomen kalojen tunnistusoppaassa ja kerrotaan niiden suomenkielinen, ruotsinkielinen, englanninkielinen ja tieteellinen nimi. Tunnistamiseen painottuvassa oppaassa kuvataan tuntomerkkien lisäksi lajin tavanomainen koko, levinneisyys sekä saman näköiset lajit. Erityisesti selvitetään samankaltaisten ja lähisukuisten kalalajien eroavaisuudet.

Lehtonen Hannu & Nyberg Kari. 2016. Suomen kalojen tunnistusopas. Kalatalouden Keskusliitto.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä