Mennään luontoon yhdessä!

Innostu ja kokoa porukka yhteen, piipahtakaa talviselle pikkuretkelle yhdessä. Lähistöllä on varmaan vielä monta tuntematonta, piilossa olevaa luontokohdetta, joka sietäisi tulla kolutuksi. Nämä pitkoset ja silta vievät tutustumaan Pasmajärven Wanhaan myllyyn, josta löytyy myllyn lisäksi tulistelupaikka, kyläyhdistyksen vuokraama soma mökki ja sauna.

Luontoon yhdessä on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tämän vuoden teema.

Miltei kaikki luontokohteet ovat kulttuuriympäristöä, joissa näkyy tavalla tai toisella ihmisen toiminnan vaikutus. Luontoa löytyy kaikkialta: kaupungeista, kotipihalta, kansallispuistoista. Luontoon liittyvät perinnebiotoopit, elävä kulttuuriperintö ja ympäristötaide.

Suomessa järjestetään noin 200 tapahtumaa. Pitkin vuotta on avointen ovien päiviä, näyttelyitä, talkoita ja opastettuja kierroksia. Suomen tapahtumakalenterista www.kulttuuriymparistopaivat.fi  löytyy koko tarjonta.

Tartu vinkkiin, ideoi lisää

Suomessa arvellaan olevan noin 3 500 rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä. Suurin osa niistä on puita, mutta joukossa on myös mm. hiidenkirnuja sekä siirtolohkareita. Suomen Luonnonmuistomerkkiseura Aihki ry kerää ja jakaa tietoa maamme luonnonmuistomerkeistä. Järjestäisittekö kävelyretken kohteelle, johon liittyy kiinnostavaa paikallishistoriaa?

Teksti ja kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto